Cine a citit măcar de curiozitate câteva rânduri din “retorica” celor care militează pentru autonomii, federalizare, sau chiar pentru o așa zisă independență a Transilvaniei, a putut foarte repede constata că acel stil de propagandă este plin de invective, mai ales la adresa românilor din vechiul regat de dinainte de formarea României Mari, românii fiind numiți sudiști, regățeni, mitici, vinituri, o propagandă de un șovinism abject și umilitor pentru români.
“Manifestare anti-șovină la Cluj, despre evenimentele de la Cimitirul Valea Uzului”, scrie activenews.ro
Ei bine, închipuiți-vă că la Cluj-Napoca tocmai astfel de secesioniști au ieșit pe străzi pentru a organiza o așa zisă “manifestare anti-șovină”… (sâc!?), behăind niște sloganuri patetice precum “Sunt român, nu-s nimănui stăpân. Stau, liber, printre oameni liberi”.
Partea cu adevărat caraghioasă și penibilă vine când descoperi cine se prefăcea a lupta împotriva șovinismului, “afișând mesaje bilingve anti-șovine cu privire la evenimentele de la Cimitirul Eroilor din Valea Uzului”.
Nota redacției: Pungile de gunoi de pe crucile soldaților români de la Valea Uzului le-au plăcut? Atunci cum de nu i-a umplut pe acești farisei anti-șovinismul? De ce nu au ieșit să strige pe străzi cu toată puterea împotriva șovinilor maghiari?
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
“Duminică, 9 iunie 2019, a avut loc în satul Horea Sărbătoarea anuală a Moților. Asociația Urmașii lui Horea susținută de către Primăria și Consiliul Local Sanislău au organizat un moment religios la Monumentul Eroilor și la Troița lui Horea după care au urmat alocuțiuni și un program cultural artistic. Au […]