Autoritățile române se pun în mișcare: iată Hotărârea pe care trebuie s-o adopte Guvernul cu privire la Cimitirul de la Valea Uzului

“Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, a prezentat, în Camera Deputaților, o declarație politică prin care cere Guvernului adoptarea unei Hotărâri pentru transmiterea necropolei internaționale de război din Valea Uzului către Ministerul Apărării Naționale și alocarea de fonduri pentru ridicarea unei Capele ortodoxe.

La începutul lunii curente, deputatul i-a interpelat, atât pe ministrul Afacerilor Interne și pe cel al Apărării, pe directorul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, cât și pe prefecții de Bacău și Harghita în legătură cu profanarea mormintelor eroilor români din Valea Uzului și incidentele provocate recent de extremiști maghiari.

În data de 21 mai 2019, s-a deplasat personal la Cimitirul Internațional din Valea Uzului pentru a se convinge la fața locului de cele întâmplate, pentru a depune flori, candele și panglici tricolore la căpătâiul eroilor români și pentru a le aduce un pios omagiu.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

În data de 29 mai 2019, primăria Sânmărtin, județul Harghita (primar Andras Gergely), a dispus, prin hotărâre de consiliu local, închiderea pe o perioadă de 30 de zile a Cimitirului Internațional din Valea Uzului.

„De Ziua Eroilor, în data de 6 iunie, am revenit la Cimitirul Internațional din Valea Uzului, unde extremiști maghiari și reprezentanți ai puterii locale de stat, instigați de către unii lideri locali sau de nivel național ai UDMR, au încercat împiedicarea accesului publicului în cimitir și au creat incidente”, a transmis deputatul Constantin Codreanu.

Oficialul român a accentuat că „Toate cele întâmplate au fost reflectate pe larg de presa națională, iar surse de ştiri internaționale, cum ar fi bunăoară, Euronews, care emite și în maghiară, a prezentat evenimentele voit distorsionat”.

După aceste incidente, ambasada României la Budapesta a fost atacată și vandalizată, sub ochii poliției maghiare, de către membri ai așa-numitei „Mișcări de tineret 64 de Comitate”, organizație maghiară cu caracter fascist și rasist, și ai partidului politic „Mi Hazank”.

Ambasadorul României la Budapesta a fost convocat la Ministerul ungar de Externe, iar Ministerul Afacerilor Externe al României a respins ferm acuzațiile și limbajul inacceptabil utilizat de unii oficiali de la Budapesta, solicitându-i părții maghiare să se abțină de la provocări și de la escaladarea tensiunilor, alimentate inclusiv prin prezența unor oficiali maghiari la Cimitirul Internațional de la Valea Uzului în data de 6 iunie 2019.

Amintim că în luna mai 2019 mormintele eroilor români căzuți în Primul Război Mondial și înhumați în Cimitirul Internațional din Valea Uzului au fost profanate de către mai mulți extremiști maghiari, 52 de cruci instalate pe mormintele eroilor români fiind acoperite cu saci de plastic pentru gunoi.

Cimitirul Internațional din Valea Uzului, amenajat în anii 1926-1927, adăpostește rămășițele pământești a 149 de eroi români şi 1155 de ostaşi străini (din care 794 de unguri, 108 germani, 4 ruşi, 3 sârbi, 2 austrieci, 2 italieni şi 242 neidentificaţi) căzuți în Primul Război Mondial, precum și ale mai multor soldați români, ruși și germani căzuți în al Doilea Război Mondial.

„În interpelarea adresată factorilor guvernamentali am arătat că, începând cu anul 1994, sub pretextul reamenajării și reabilitării Cimitirului Internațional din Valea Uzului, agenți ai puterii locale de stat (trimiși ai primăriei comunei Sânmartin, județul Harghita) au scos crucile de lemn de la căpătâiul militarilor români, ruşi, germani, italieni, sârbi și austrieci, locul rămânând gol. A fost instalat, cu finanțarea primăriei locale și a Ministerului Apărării al Republicii Ungare, fără aprobările și autorizațiile cerute în asemenea cazuri de către lege, un monument pe care s-a gravat inscripția „Închinat eroilor maghiari care au murit pentru patria lor milenară”. Astfel, Cimitirul a fost deinternaționalizat, inclusiv deromânizat, cu bani de la Budapesta. Sunt fapte de netolerat.

În situația creată, și mai ales după incidentele din 6 iunie curent, consider că Ministerul Apărării Naționale trebuie să preia în administrare necropola de război din Valea Uzului, restabilindu-i statutul internațional și luând toate măsurile necesare pentru cinstirea tuturor eroilor înhumați acolo, indiferent de naționalitate. Fac apel către Guvernul României să adopte cât de curând o Hotărâre în acest sens.

De asemenea, fac apel către Biserica Ortodoxă Română, în speță către Episcopia Covasnei și Harghitei și Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, precum și către Oficiul Național pentru Cultul Eroilor pentru ridicarea în Cimitirul Internațional din Valea Uzului a unei Capele ortodoxe în care să fie oficiate serviciile religioase cuvenite pentru cinstirea memoriei eroilor români și străini, de confesiune ortodoxă. Cer Guvernului și, implicit, Ministerului Finanțelor Publice să prevadă, cu ocazia apropiatei rectificări bugetare, fondurile necesare ridicării unei asemenea Capele”, se arată în declaraţia deputatului Constantin Codreanu.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

PSD se îndreaptă tot mai mult către marginea prăpastiei: Viorica Dăncilă forțează Codul Administrativ prin OUG!

mie iun. 12 , 2019
TRĂDARE! Viorica Dăncilă vrea să transforme maghiara în a doua limbă oficială în stat prin ordonanță de urgență (n.r. vezi video)! Vrea să adopte prin ordonanță de urgență Codul Administrativ, lăsând românii din Harghita, Covasna și Mureș pradă maghiarizării forțate! Notă: Când ședințele de consiliu local ajung să se desfășoare […]

Poate vă place și:

libris.ro