Site icon Glasul.info

Festivalul Iei la Iași: Români dansând în ploaie, până la epuizare

Ca și la primele două ediții, când au participat câteva zeci de mii de ieșeni, dar și turiști, și pe 23 iunie 2019, în ajun de Sânziene (Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul), au fost din nou foarte mulți participanți în Piața Palatului Culturii și pe pietonalul Ștefan cel Mare la cea de-a III-a ediție de la Iași a Festivalului Iei – RomânIA Autentică. Ca și anii trecuți, ieșenii și turiștii au fost invitați să îmbrace ia românească într-o amplă manifestare dedicată celebrării tradiţiilor şi meşteşugurilor populare.

Cea de-a IV-a ediție la nivel național a evenimentului RomânIA Autentică va avea loc simultan în Iași, Brașov și Hobița, iar în orașul nostru va fi organizată de Primăria Municipiului Iași, în colaborare cu Asociația Națională a Antreprenorilor, Federația Patronatelor Femeilor Antreprenor, Patronatul Femeilor din Meșteșugărit și Asociația ART – Meșteșugurile Prutului.

Festivalul Iei la Iași: Români dansând în ploaie, până la epuizare

Ca și anii trecuți, evenimentul central al Festivalului Iei – RomânIA Autentică a constituit un super spectacol de muzică și dansuri populare. Între orele 15.00 și 22.00, pe scena din Piața Palatului Culturii vor urca Ștefan Pintilie, Sabina Ursache, Cristinel Iordăchioaia, Biatrice Duca, Ștefan Deaconița, elevii David Simion, Andrei Nicăi, Diana Crăcană, Maria Ionescu și Carla Ursu, Laura Lavric, Claudia Martinică, Alexandru Brădățan, Ansamblul „Mugurelul” al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” și Ansamblul „Ștefan Vodă” – Căpriana (Republica Moldova), ultima parte a concertului aparținându-le maestrului Nicolae Botgros și Orchestrei „Lăutarii”, alături de care vor evolua Ion Paladi, Viorica Macovei, Constantin Bahrin, Ioana Căpraru, Nicolae Ciubotaru, Tatiana Jacot și Ion Macovei.

Festivalul Iei la Iași: Români dansând în ploaie, până la epuizare

De asemenea, între 20 și 24 iunie, pe pietonalul Ștefan cel Mare a fost organizată și cea de-a III-a ediție a Târgului meșterilor populari „RomânIA Autentică”, în care meșteri populari din România și din Republica Moldova vor expune și comercializa produse de artizanat (ii, vâlnice, catrinţe, opinci dar şi alte accesorii) și alimentare.

Festivalul Iei la Iași: Români dansând în ploaie, până la epuizare

Atât la concert, cât și la celelalte evenimente, „biletul de intrare” a fost ia. Primăria Municipiului Iași și partenerii săi au făcut apel la ieșeni și nu numai, să vină îmbrăcați în ie în număr cât mai mare la Palatul Culturii pentru ca Iașul să impună la nivel național și chiar internațional această sărbătoare a iei și a tradițiilor românești. Reprezentanții Primăriei Municipiului Iași au înmânat participanților îmbrăcați în ie și câte un ecuson personalizat și numerotat, astfel încât să existe o evidență a celor care au ales să îmbrace cămașa tradițională în aceeași zi. Reamintim că, dacă la ediția din 2017 municipalitatea a reușit să împartă 10.720 de astfel de ecusoane, în 2018 cele 12.000 de ecusoane fuseseră deja distribuite până la ora 18.00, numărul total al participanților de anul trecut fiind de circa 30.000.

Festivalul Iei la Iași: Români dansând în ploaie, până la epuizare

„Numărul atât de mare al participanților la cele două ediții de la Iași ale Festivalului Iei – RomânIA Autentică a demonstrat că ieșenii, dar și turiștii au asimilat și au îndrăgit această autentică sărbătoare românească. Dincolo de numărul participanților, importantă a fost atmosfera de autentică și frumoasă sărbătoare românească pe care a îmbrăcat-o Iașul. Am văzut o emoție, o bucurie și o mândrie pură, pozitivă și tonică a oamenilor față de tradițiile românești, ceea ce ne arată că este de datoria noastră să le păstrăm, să le continuăm și să le punem în valoare. Îi aștept și în acest an pe ieșeni și pe vizitatorii orașului nostru să sărbătorim împreună în număr cât mai mare RomânIA Autentică!”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Sursa: Eveniment Facebook

Galerie Foto:

[envira-gallery id=”100921″]
Exit mobile version