Categories: SerbiaUngaria

Un român a protestat la Belgrad împotriva unui fals istoric: Iancu de Hunedoara a fost român, nu ungur!

Împotriva promovării la Belgrad, în Serbia, a unui fals istoric la nivel de șefi de state, s-a ridicat un român care a ținut să le transmită că „Iancu de Hunedoara a fost român, nu ungur!”.

Președinții Ungariei și Serbiei au participat luni, 22 iulie a.c., la dezvelirea unei statui a lui Iancu de Hunedoara, finanțată de către Ungaria și dăruită Serbiei pentru a fi amplasată pe malul Dunării, în cartierul Zemun. Doar că pe acest monument al lui Iancu de Hunedoara ridicat la inițiativa diplomaților maghiari nu este nicăieri menționată originea românească a acestuia, ci este promovat ca … erou maghiar.

Revoltat la auzul promovării unui fals istoric de o asemenea amploare, un român din Serbia, Alexandru Bălan, a protestat cu o pancartă pe care scria că „Iancu de Hunedoara a fost român, nu ungur!”.

Pentru acțiunea sa de la inaugurarea statuii lui Iancu de Hunedoara, românul a fost reținut pentru două ore de către poliția sârbă și amenințat cu amendă dacă nu părăsește locul imediat.

Mai mult decât atât, Alexandru Bălan ne-a mărturisit că a încercat să contacteze fără succes ambasada României de la Belgrad și mai multe asociații/ ONG-uri românești cu privire la organizarea unui protest împotriva promovării unui asemenea fals istoric în care Iancu de Hunedoara, voievodul Transilvaniei, este prezentat în Serbia ca fiind ungur.

Alexandru Bălan a mai adăugat că e anormal ca pe monument să fie doar inscripții în limba maghiară și sârbă, și să nu fie și o inscripție în limba română, sau să nu se pomenească deloc despre originea românească a lui Iancu de Hunedoara. Pe lângă falsul istoric, o asemenea promovare a istoriei aduce cu un soi de confiscare identitară, cu o asimilare identitară samavolnică, cu o rescriere mincinoasă a istoriei adevărate …


Galerie Foto:

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

2 Mai 1864 – Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de stat!

2 Mai 1864 - Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de…

4 zile ago

Un istoric bulgar susține restaurarea Monumentului Eroilor Români de la Smârdan

Presa locală bulgară din Vidin relatează faptul că un istoric local sugerează ca Monumentul Eroilor…

4 zile ago

1 Mai 1359 – Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

După o lungă perioadă conflictuală cu regatul Ungariei, care făcea presiuni chiar mai mari decât…

5 zile ago

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

6 zile ago

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

7 zile ago