RSS
TwitterFacebookPinterest

La 9 august 1601 era asasinat Mihai Viteazul. Astăzi Mihai Viteazul este din nou asasinat la Șelimbăr, acolo unde bustul său este batjocorit și lăsat în paragină

După victoria de la Guruslău de pe 3 august 1601, Mihai Viteazul a reușit să îl îndepărteze pe Sigismund Báthory de la conducerea Transilvaniei, iar la câteva zile l-a îndepărtat și pe Simion Movilă de pe tronul Țării Românești.

Pentru neamul românesc se întrezărea iarăși perspectiva unei Uniri a țărilor românești, ceea ce nu era deloc pe placul împăratului habsburgic, Rudolf al II-lea, care avea cu totul alte planuri pentru aceste teritorii românești, astfel că decide în taină asasinarea voievodului român.

La o distanță de aproximativ 3 km de Turda, la data de 9 / 19 august 1601, Mihai Viteazul este ucis de un detașament de mercenari în frunte cu ofițerul valon Iacob (Jacques) de Beauri, trimis de generalul Giorgio Basta.

La 9 august 1601 era asasinat Mihai Viteazul. Astăzi Mihai Viteazul este din nou asasinat la Șelimbăr, prin batjocură și lăsarea bustului său în paragină
La 9 august 1601 era asasinat Mihai Viteazul pe câmpia de la Turda

Trupul lui Mihai a fost aruncat apoi în câmpia Cristișului, pentru ca ostașii săi să vadă că a pierit căpitanul lor. Pe mormântul lui Mihai Viteazul din Turda s-a construit un obelisc, închinat lui Mihai.

 „Între Basta și Mihai s-a rădicat o gelozie care a ajuns la dușmănie. Basta, după ce a pârât pe Mihai că avea înțelegeri secrete cu turcii, a hotărât ca să-l și aresteze; deci trimițând să-l poftească la consiliu și Mihai nevoind a veni, a poruncit la câțiva nemți ca să înconjoare cortul său, și să-l prinză viu sau să-l omoare. Mihai Vodă văzându-se astfel surprins a scos sabia și a rănit pe unul din sbirii lui Basta, dar un altul străpungându-l cu sulița în pântece, l-a trântit la pământ și i-a tăiat capul. Această ucidere infamă a lui Mihai Vodă nu fu aprobată de nimene la curtea împăratului Rodolf” (N. Iorga)

La trezi zile de la acest asasinat odios, câțiva sârbi au primit comanda de a înmormânta pe furiș în apropierea locului execuției corpul marelui voievod român.

„După aceea, scrie acesta, corpul aceluia, ca să nu fie sfârtecat de câini, câţiva sârbi l-au înmormântat din ordinul lui Basta pentru ca în cele din urmă, cu trecerea timpului, să fie dus la Alba Iulia” ( Wolfgang Bethlen, „Cronica  Transilvaniei”)

Capul voievodului, recuperat de către unul dintre căpitanii lui Mihai Viteazul, a fost dus mai întâi la Târgoviște și înmormântat de Radu Buzescu la Mănăstirea Dealu.

Astăzi, în loc să fie cinstită memoria și sacrificiul marelui voidevod român, descoperim cum la Șelimbăr, în județul Sibiu, acolo unde la 28 octombrie 1599 s-a desfășurat una dintre cele mai strălucite victorii ale lui Mihai Viteazul, bustul său arată ca al unui anonim.

Bustul lui Mihai Viteazul de la Șelimbăr, Foto: Facebook / Mircea Cosma

“Am oprit totuși după 28 de ani la cel mai urât bust al lui Mihai Viteazul, amplasat pe locul celei mai strălucitoare bătălii: Șelimbăr, lângă Sibiu. O rușine a Muzeului de istorie a județului Sibiu și o neglijență înfiorătoare a primariei comunei! “, a scris pe facebook Mircea Cosma

apiland.ro

Nici măcar o placă pe monument cu numele domnitorului nu există? Asta ne aduce aminte de bustul lui Avram Iancu de la Sibiu și de alergia autorităților de acolo față de bustul său. ( vezi Avram Iancu – interzis la Sibiu!) Aversiunea Sibiului față de istoria românească este înfiorătoare! (vezi Antiromânism la Sibiu! In timp ce Consiliul Local a dat unui parc numele lui Petofi Sandor, unul dintre cei mai sovini poeti maghiari, Avram Iancu este batjocorit de autoritati! )Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info


[button-red url="https://glasul.info/donatii/" target="_self" position="center"]Donează pentru Glasul.info[/button-red]