Categories: Religie

Mănăstirea Scărișoara, un centru al spiritualității românești de pe granița de Nord-Vest a României

Miercuri, 28 august 2019, participanții la Școala de Vară de la Carei au poposit după vizitele în satele cu refugiați români, după ce au ascultat mărturiile exilaților și refugiaților români din satul Ianculești și din satul Scărișoara Nouă (n.r. comuna Pișcolt), și la Mănăstirea Scărișoara, un centru al spiritualității românești de pe granița de Nord-Vest a României.

Ajunși la poarta Mănăstirii Scărișoara, toți au au rămas fascinați de originalitatea, eleganța și rafinamentul arhitectural al acestui deosebit așezământ monahal. Jocurile de cărămizi din structura construcțiilor i-au lăsat muți de uimire pe mulți dintre cei care au călcat ieri pragul mănăstirii, atât cele de la exterior cât și cele din interiorul mănăstirii.

Grupul format din participanții și organizatorii Școlii de Vară de la Carei și-au făcut o intrare inedită în curtea mănăstirii, mergâng cu două tricoloruri românești larg desfășurate și cântând câteva pricesne. A continuat un scurt moment în biserica mănăstirii, cu câteva cuvinte de duh rostite de starețul Spiridon, care ne-a primit cu o deosebită căldură și apropiere sufletească.

Trebuie să-i mulțumim deosebit de mult pe această cale și starețului Spiridon care a avut amabilitatea și răbdarea de a ne expune istoricul mănăstirii de la înființarea sa și până la stadiul actual, precum și că ne-a fost ghid prin muzeul și biblioteca așezământului monahal, răspunzându-ne cu mare amabilitate la întrebări și alte curiozități ale membrilor grupului, legate de această frumoasă mănăstire din Nord-Vestul țării.

Impactul de la soarele dogoritor la răcoarea din interiorul bisericii, a instalat o stare de confort și liniște sufletească în sânul micului grup de vizitatori. Ba chiar unul dintre cei prezenți a făcut o mărturisire publică, potrivit căreia acolo își găsește mereu liniștea sufletească și sprijinul moral de care are nevoie.

S-a continuat cu câteva pricesne cântate de unii dintre membrii grupului, apoi cu vizita în muzeul mănăstirii și în vasta bibliotecă a așezământului monahal și cu o masă servită împreună la cantina mănăstirii.

Am plecat foarte plăcut impresionați de ceea ce am găsit la Mănăstirea Scărișoara, întipărindu-se în minte faptul că acolo am găsit un adevărat centru al spiritualității românești de pe limita cea mai avansată a graniței de Nord-Vest a României.


Galerie Foto:

[envira-gallery id=”102726″]

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

2 Iulie – T𝐫𝐞𝐜𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐢𝐧 𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞 𝐢̂𝐧 𝐯𝐞𝐬̦𝐧𝐢𝐜𝐢𝐞 𝐚 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨d Ștefan cel Mare, manifestare organizată de Muzeul Judeţean “Ştefan cel Mare” din Vaslui

"„𝐄𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚̆ 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐧𝐨𝐬̦𝐭𝐢𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨𝐝, 𝐒̦𝐭𝐞𝐟𝐚𝐧 𝐜𝐞𝐥 𝐌𝐚𝐫𝐞!” Miercuri, 2 iulie 2025, începând cu ora 10:00,…

36 de minute ago

A.D. Xenopol Remembered: Historian of Romania, Philosopher of Europe

Alexandru Dimitrie Xenopol was born on March 24, 1847, in Păcurari, a settlement in Iași, the…

o zi ago

ZILELE REZISTENȚEI. Ediția a 16-a. 18-20 iulie 2025, la Sâmbăta de Sus

Programul manifestărilor din cadrul Zilelor Rezistenței 18-20 iulie 2025, Mănăstirea Sâmbăta de Sus Vineri 18.07:…

2 zile ago

Experimentul Pitești – realitate ocultată, suferință uitată

Experimentul Pitești nu este doar o pagină întunecată din istoria României, ci una dintre cele…

2 zile ago

27 Iunie 1944 – Trei români au fost legați de stâlpi și împușcați de către armata horthystă la Sighet, jud Maramureș

O pagină tragică din istoria Maramureșului, uitată și neglijată pe nedrept 27 Iunie 1944 -…

4 zile ago