RSS
TwitterFacebookPinterest

Mănăstirea Scărișoara, un centru al spiritualității românești de pe granița de Nord-Vest a României

Miercuri, 28 august 2019, participanții la Școala de Vară de la Carei au poposit după vizitele în satele cu refugiați români, după ce au ascultat mărturiile exilaților și refugiaților români din satul Ianculești și din satul Scărișoara Nouă (n.r. comuna Pișcolt), și la Mănăstirea Scărișoara, un centru al spiritualității românești de pe granița de Nord-Vest a României.

apiland.ro

Ajunși la poarta Mănăstirii Scărișoara, toți au au rămas fascinați de originalitatea, eleganța și rafinamentul arhitectural al acestui deosebit așezământ monahal. Jocurile de cărămizi din structura construcțiilor i-au lăsat muți de uimire pe mulți dintre cei care au călcat ieri pragul mănăstirii, atât cele de la exterior cât și cele din interiorul mănăstirii.

Grupul format din participanții și organizatorii Școlii de Vară de la Carei și-au făcut o intrare inedită în curtea mănăstirii, mergâng cu două tricoloruri românești larg desfășurate și cântând câteva pricesne. A continuat un scurt moment în biserica mănăstirii, cu câteva cuvinte de duh rostite de starețul Spiridon, care ne-a primit cu o deosebită căldură și apropiere sufletească.

Trebuie să-i mulțumim deosebit de mult pe această cale și starețului Spiridon care a avut amabilitatea și răbdarea de a ne expune istoricul mănăstirii de la înființarea sa și până la stadiul actual, precum și că ne-a fost ghid prin muzeul și biblioteca așezământului monahal, răspunzându-ne cu mare amabilitate la întrebări și alte curiozități ale membrilor grupului, legate de această frumoasă mănăstire din Nord-Vestul țării.

Impactul de la soarele dogoritor la răcoarea din interiorul bisericii, a instalat o stare de confort și liniște sufletească în sânul micului grup de vizitatori. Ba chiar unul dintre cei prezenți a făcut o mărturisire publică, potrivit căreia acolo își găsește mereu liniștea sufletească și sprijinul moral de care are nevoie.

S-a continuat cu câteva pricesne cântate de unii dintre membrii grupului, apoi cu vizita în muzeul mănăstirii și în vasta bibliotecă a așezământului monahal și cu o masă servită împreună la cantina mănăstirii.

Am plecat foarte plăcut impresionați de ceea ce am găsit la Mănăstirea Scărișoara, întipărindu-se în minte faptul că acolo am găsit un adevărat centru al spiritualității românești de pe limita cea mai avansată a graniței de Nord-Vest a României.


Galerie Foto:

[envira-gallery id=”102726″]


Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info


[button-red url="https://glasul.info/donatii/" target="_self" position="center"]Donează pentru Glasul.info[/button-red]