fbpx

RSS

MAE cerșește timid "explicații" …

Deși am ajuns de râs…

Revolta cadrelor MAI a avut succ…

Deși trădătorii din …

Daniel Gheorghe: Cel mai bun răs…

Deputatul PNL Daniel…

Exprimare de angajat al Muzeului…

După descoperirea un…

De Ziua Unirii Principatelor Rom…

De Ziua Unirii Princ…

Teodor Baconschi, "minunea" de l…

Să ne cunoaștem tră…

23 Ianuarie 1821, momentul decla…

La data de 23 ianuar…

Robert Turcescu ironic după ce L…

După ce Lucian Boia …

Iohannis vine în sprijinul "azil…

Trădare pe toate pla…

«
»
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Prima ediție a Școlii de Vară de la Carei, un succes de netăgăduit: “Nu lăsaţi istoria să se repete!”

Print Friendly, PDF & Email

În urmă cu aproximativ doi ani discutam cu doamna Daniela Ciută, președinta filialei Carei a Asociației foștilor expulzați și refugiați din 1940, despre necesitatea cât mai urgentă cu putință a strângerii mărturiilor din partea supraviețuitorilor care au avut de suferit din cauza Dictatului de la Viena de la 30 august 1940.

Pentru că supraviețuitorii acelor sinistre momente din istoria neamului nostru se află deja la o vârstă considerabilă, riscul ca aceste depozitare de informații deosebit de importante să dispară dintre noi este unul foarte mare, așa că era nevoie de o mobilizare rapidă pentru strângerea acestor mărturii.

Providența a făcut ca în vara acestui an, cu sprijinul Centrului pentru Politici Locale Alba Iulia, reprezentat prin domnul Costel Oprea, și împreună cu filiala Carei a Asociației foștilor expulzați și refugiați români din 1940 în urma Dictatului de la Viena, să fie organizată o Școală de Vară prin intermediul căreia mai mulți tineri români au avut prilejul de a lua contact cu niște mărturii cutremurătoare ale foștilor expulzați și refugiați români din Nord-Vestul țării.

Caravana Școlii de Vară Carei 2019 a vizitat satele de coloniști români care gravitează în jurul Careiului și participanții au ascultat mărturii devastatoare cu privire la consecințele odioase ale Dictatului de la Viena din 1940.

Este pentru prima dată și sperăm că nu și pentru ultima oară când se organizează o asemenea școală de vară, prin intermediul căreia inimoșii inițiatori și organizatori ai acestui proiect, domnul Costel Oprea și doamna Daniela Ciută, au completat o pagină albă, o pagină care lipsea din istoria neamului românesc.

Tineri români din Iași, București, Carei, sau chiar unii veniți din afara țării, tocmai din Marea Britanie, au putut asista la adevărate lecții de istorie românească autentică, neocultată de interese politice sau ideologice.

Pentru felul cum a fost organizată prima ediție a Școlii de Vară de la Carei și pentru cei care au făcut posibilă această manifestare deosebită, pentru intenția mai mult decât lăudabilă de a face cunoscut tinerilor români și întregii lumi tragediile prin care au trecut românii din Ardealul de Nord în urma Dictatului de la Viena de la 30 august 1940, noi ne scoatem pălăria și ne înclinăm cu respect în fața lor.

Mulțumim pe această cale încă o dată Centrului pentru Politici Locale Alba Iulia, reprezentat prin domnul Costel Oprea, jurnalist la publicația ancheteonline.ro, doamnei Daniela Ciută, președinta filialei Carei a Asociației foștilor expulzați și refugiați din 1940 și jurnalistă la publicația buletindecarei.ro, precum și tuturor sponsorilor cu suflet mare și dragoste de românism care au avut puterea de a înțelege importanța acestui proiect deosebit.

Fandel Mihai


Galerie Foto:


Comentarii

comentarii

elefant.ro
Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta
piatraonline.ro

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info

Comodo SSL