Duminică, 22 septembrie 2019, în intervalul orar 08.00 – 20.00, Iașul celebrează Ziua mondială fără mașini, iar ieșenii vor putea călători gratuit cu mijloacele de transport în comun ale Companiei de Transport Public.
Sub sloganul „Iașul fără mașini. Mergi cu noi!”, Primăria Municipiului Iași, împreună cu Asociația CIVICA, Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași – FONTIS, Institutul Cultural Independent, Compania de Transport Public Iași și Agenția pentru Protecția Mediului, sub egida Programului Iași – Capitala Tineretului din România 2019-2020, organizează o serie de activități pentru a promova beneficiile aduse de mobilitatea urbană alternativă asupra sănătății noastre și a mediului.
Evenimentul se desfășoară în cadrul Săptămânii Europene a Mobilității a cărei temă pentru anul 2019 este mersul sigur pe jos și pe bicicletă, iar apelul la acțiune este Walk with us! (Mergi cu noi!)
27 de activități educaționale, culturale și sportive sunt pregătite să bucure copiii, tinerii, dar și adulții care, prin participare, vor demonstra că sunt determinați și deloc dependenți de mașinile personale și sunt conștienți de importanța aportului propriu în evoluția Iașului către un oraș echilibrat și prietenos cu locuitorii săi.
Activitățile se vor desfășura pe străzile închise circulației auto: bulevardul Ștefan cel Mare (de la intersecția cu strada I. C. Brătianu până la intersecția cu strada 14 decembrie 1989 / Casa Modei), strada Anastasie Panu (de la Hala Centrală la intersecția cu strada Palat), strada Palat (tronsonul cuprins între strada Anastasie Panu şi strada Sf. Lazăr / BCR), la care se adaugă strada I. C. Brătianu (de la intersecția cu bulevardul Ștefan cel Mare până la intersecția cu strada Agatha Bârsescu) și includ:
– amenajarea de spații de joacă pentru copii și adulți;
– puncte de mobilitate activă în care ieșenii vor putea testa biciclete și trotinete electrice;
– zone pentru activități de manevrare a bicicletelor pentru începători, activități sportive, de dans, de conștientizare cu privire la accesibilizarea infrastructurii publice din Iași și la rolul omului în comunitate, expoziții pentru promovarea abilităților persoanelor cu dizabilități și educație rutieră pentru cei mici.
Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…
Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…
La 10 iulie 1466, au început lucrările de construcție la Mănăstirea Putna, una dintre cele…
9 iulie 1941 - În Transilvania de nord-est, ocupată de Ungaria horthystă în urma Dictatului…
Incidentul petrecut la Brad, în 9 iulie 1907, în zi de târg, este o altă…
Ceea ce s-a petrecut la Orăștie, în 9 iulie 1910, este un exemplu grăitor al…
Leave a Comment