Deși România s-a expus salvând tezaurul polonez, Polonia era dispusă să sacrifice România pentru a se salva pe sine?

Având o experiență traumatizantă cu propriul său tezaur de aur și de alte valori și comori naționale, România a considerat că merită de această dată să-și asume riscul și să se expună pentru a apăra tezaurul național polonez în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Între România și Polonia existau la nivel oficial relații foarte bune în perioada interbelică, astfel încât s-a mers până într-acolo încât au fost semnate la începutul anilor 20 ai secolului trecut tratate de alianță. Alianța polono-română a constant într-o serie de tratate semnate în perioada interbelică de A Doua Republică Poloneză și Regatul României. Primul tratat a fost semnat în 1921 și împreună, tratatele au format o bază a bunelor relații dintre cele două state care au fost menținute până la începutul celui de-al doilea război mondial.

Alianța polono-română
Alianța polono-română

Ca și tezaurul românesc, și tezaurul național polonez cuprindea atât o mare cantitate de aur, cât și adevărate comori naționale de patrimoniu, vestigii arheologice, comori identitare, artă cu o valoare artistică și istorică excepțională, etc. Acest uriaș tezaur polonez a fost evacuat din Polonia la începutul celei de-a doua conflagrații mondiale în septembrie 1939 și a fost transportat prin  România, Franța și Regatul Unit în Canada.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

România și-a sumat atunci un risc enorm, aurul polonez fiind dorit în egală măsură atât de către mașina de război a Germaniei, cât și de cea sovietică, pentru a-și alimenta cheltuielile și costurile unor viitoare campanii de război.

Dar oare Polonia era la fel de dispusă să-și asume riscuri pentru România? Iată ce aflăm din anumite dovezi arhivistice scoase la lumină de către istoricii militari români cu privire la intențiile Poloniei de a sprijini expansiunea germană spre Sud Estul Europei, prin Slovacia și România, cu minimul de sacrificiu din teritoriul polonez și primind compensații teritoriale în statele baltice și în Belarus (Bielorusia):

„Polonia va ceda Danzigul și o parte din Galiția, în schimbul unei ieșiri la Marea Baltică printr-unul din statele baltice, care ar intra sub zona de influență poloneză și a unor compensații teritoriale în Bielorusia. Polonia va sprijini acțiunea Germaniei în contra Rusiei sovietice, concentrând forțele sale pe frontiera estică. Germania își va dirija acțiunea sa prin România, pe care o va lua sub influența sa politică, și va pătrunde în Ucraina sudică. Prin această schimbare de politică, Polonia urmărea dirijarea acțiunii germane spre sud-est, prin România, ocolind astfel calea directă de penetrație spre Est, deci sacrificând România pentru a se salva pe sine”, se arată într-un raport al organelor informative românești – sursa: cartea istoricului militar col. (r) dr. Constantin Moșincat, intitulată „1940, Strigătul de durere al românilor”

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

Primăria Dărmănești a acordat aviz favorabil pentru manifestările care vor avea loc pe 25 octombrie la Valea Uzului

joi sept. 26 , 2019
Primăria Dărmănești,acordat, aviz favorabil,manifestări,25 octombrie, Valea Uzului,

Poate vă place și:

libris.ro