Ni se distruge istoria sub ochii noștri! Cetatea dacică de la Costești – sit UNESCO – are nevoie urgent de ajutorul nostru

“S.O.S. – PATRIMONIUL UNIVERSAL ÎN PERICOL!

Cetatea de la Costești – sit UNESCO – are nevoie urgent de ajutorul nostru. Ambulanța pentru monumente, Institutul Național al Patrimoniului (INP) și ceilalți parteneri strâng rândurile pentru salvarea acestui important edificiu arheologic și de arhitectură. Intervenția va avea loc între 3 și 19 octombrie 2019, printr-o acțiune de voluntariat.

Proiectul de punere în siguranță, realizat de către INP, a primit undă verde, urmând ca „ambulanța” să realizeze intervenția propriu-zisă. Aceasta constă în demontarea protecției metalice vechi, prin care plouă de câțiva ani pe ruinele dacice, și edificarea unei suprastructuri contemporane, cu acoperiș înierbat. În paralel, vom reașeza în poziția originară, sub îndrumarea arheologilor, a istoricilor și a arhitecților, elementele din piatră căzute sau vandalizate.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Pentru că autoritățile și instituțiile nu pot aloca bani pentru un sit care, practic, nu există în niciun inventar, acestea ne vor sprijini la partea logistică.

Supravegherea arheologică va fi asigurată de colectivul științific al șantierului arheologic „Cetățile Dacice din Munții Orăștiei” format din specialiști de la Universitatea „Babeş-Bolyai”, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Civilizației Dacice și Romane și Muzeul Județean Mureș.

Cum poți să te implici :

1. Donând o sumă oricât de mică pentru materialele necesare realizării, într-o primă fază, a suprastructurii funcționale pentru turnul-locuință numărul 1 (structură mixtă din lemn și metal și hidroizolația) urmând ca după trecerea iernii să realizăm, în etapa a doua, toate celelalte straturi ale învelitorii verzi.

Suma materialelor pentru prima etapă este de 47 000 de lei și reprezintă contravaloarea fundațiilor supraterestre, a cherestelei, a elementelor structurale metalice, a asterelii și a hidroizolației.
De asemenea, facem apel către entitățile din mediul de afaceri care doresc să sprijine patrimoniul românesc şi să ni se alăture în acest demers, care nu mai suportă amânare.

Un grant de 10 000 de lei va fi pus la dispoziție de către Alteța Sa Regală, Prințul de Wales, prin intermediul „Ambulanței pentru monumente”, pentru a putea începe achiziția materialelor, dar intervenția nu poate fi realizată fără sprijinul vostru. În cazul în care suma necesară etapei I va fi depășită, aceasta va fi reutilizată pentru etapa a II-a.

2. Implicându-te ca voluntar.

Este nevoie de persoane energice, cu o bună capacitate de muncă fizică. Fie ca dorești să vii pentru una, două sau zece zile, noi te așteptăm cu drag alături de echipa „Ambulanței pentru monumente”, în limita celor 15 locuri disponibile. O minimă experiență în domeniul construcțiilor ar fi utilă. Vă vom pune la dispoziție echipamentul de lucru: salopetă, cască și mănuși, având rugămintea să luați cu voi frontală, pelerină de ploaie, sac de dormit, încălțăminte de lucru și alte lucruri personale de şantier.

Cazarea va fi asigurată de către Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca la tabăra arheologică de la Grădiștea de Munte, iar masa de către comunitatea locală și Asociația MONUMENTUM.

Toți cei care doresc să se implice în salvarea acestui important edificiu de valoare națională și universală sunt rugați să ne contacteze telefonic la numărul de telefon 0746319869 (arhitect Eugen Vaida), sau să doneze în contul Asociației MONUMENTUM, IBAN:

RO46RNCB0227141236620001, cu specificația „Costești”.

Parteneri:

Primăria Comunei Orăștioara de Sus

Consiliul Județean Hunedoara, Serviciul public de administrare a monumentelor istorice

Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Departamentul de Istorie, Arheologie și Muzeologie

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca”

Foto: Asociația MONUMENTUM

Sursa: Ambulanta pentru Monumente – Transilvania Sud

Vezi și Aurora Pețan: O cetate dacică are nevoie de ajutorul nostru!

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Primarul din comuna Zagon greu de îndepărtat: deși există sentință definitivă de la ANI împotriva sa, zagonenii tot cu el pe cap stau!?

sâm sept. 28 , 2019
Deși împotriva primarului din comuna Zagon, Kis Iosif, există sentință definitivă de la ANI pentru conflict de interese adminstrativ, acesta se dă încă greu de urnit din instituție, iar zagonenii sunt tot cu el pe cap. Locuitorii din comuna Zagon, mai cu seamă cei care de ani buni îi cam […]
Primarul din comuna Zagon greu de îndepărtat: deși există sentință definitivă de la ANI împotriva sa, zagonenii tot cu el pe cap stau!

Poate vă place și:

libris.ro