Cu toții ne amintim de vestitele covoare de Cisnădie, produsul fabricii din micuța localitate situată în împrejurimile Sibiului, mai exact la 10 km de municipiul resedință al județului cu același nume, din care astăzi nu mai există decât o clădire veche și părăsită ce stă să se prabușească și care pe alocuri mai amintește de gloria și renumele de odinioară.
Un alt colos românesc dărâmat și uitat undeva in istoria post-decembristă, atât de des amintită când vine vorba de producatorii autohtoni. Aici lucrau peste 5000 de oameni și se produceau între 70000 și 100000 de metri pătrați de covor plușat pe lună.
Tot la capitolul istorie, trecem un alt producător de covoare din lână prezent la Alba Iulia începând cu anul 1979 și până în anul 2015 când din cauza datoriilor acumulate, a proastei gestionări și tehnologiei învechite, inevitabil a urmat falimentul și odată cu sine dispariția în totalitate de pe teritoriul României a producătorilor de covoare din lână. Ca și fratele sau mai mare “Covorul de Cisnădie” și Incov a beneficiat de o perioadă glorioasă la care au participat aproximativ 2000 de angajați și o capacitate producție de circa 2.4 milioane de metri pătrați pe an.
Dupa istorie, prezent.
În ciuda lipsei de producători autohtoni, covoarele de lâna continuă să existe pe piața din România prin importul lor de la diverși producători aflați pe teritoriul Uniunii Europe sau din Rusia. Una dintre țările cu o industrie infloritoare de profil este Polonia, iar unul dintre magazinele de la noi în care regăsim covoarele de lână este Startdecor.
Aici am descoperit peste 500 de modele la diverse dimensiuni, dintre cele mai mici până la covoarele mari prezente în diverse săli ale unor instituții, clasice sau moderne în diverse culori.
Pe lângă durata mai lungă de utilizare, covoarele din lână au și multe alte beneficii:
- Nu sunt toxice sau alergice si nu sunt un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor
- Actioneaza ca bune izolante termic pentru incaperea in care sunt utilizate
- Beneficiaza de diverse tratamene, printre care si cel anti-molii
- Sunt placute la atingere
- Absoarb cu succes umezeala
- Structura fibrei de lana retine particulele de murdarie la suprafata covorului
Covorul de lână necesită aspirare de cel puțin odată pe săptămână. De asemenea nu este recomandat să fie spălate sub jet de apă puternic, acesta deteriorând materialul natural din care sunt produse. Pentru cazurile extreme în care se varsă un anume tip de băutură pe covor, acesta se curăță cu un produs special destinat care are un nivel alcalin redus și nu conține înălbitori.