(P) Covoare de lână – Trecut și prezent

Cu toții ne amintim de vestitele covoare de Cisnădie, produsul fabricii din micuța localitate situată în împrejurimile Sibiului, mai exact la 10 km de municipiul resedință al județului cu același nume, din care astăzi nu mai există decât o clădire veche și părăsită ce stă să se prabușească și care pe alocuri mai amintește de gloria și renumele de odinioară.

Cu toții ne amintim de vestitele covoare de Cisnădie, produsul fabricii din micuța localitate situată în împrejurimile Sibiului, mai exact la 10 km de municipiul resedință al județului cu același nume, din care astăzi nu mai există decât o clădire veche și părăsită ce stă să se prabușească și care pe alocuri mai amintește de gloria și renumele de odinioară.

Un alt colos românesc dărâmat și uitat undeva in istoria post-decembristă, atât de des amintită când vine vorba de producatorii autohtoni. Aici lucrau peste 5000 de oameni și se produceau între 70000 și 100000 de metri pătrați de covor plușat pe lună.

Tot la capitolul istorie, trecem un alt producător de covoare din lână prezent la Alba Iulia începând cu anul 1979 și până în anul 2015 când din cauza datoriilor acumulate, a proastei gestionări și tehnologiei învechite, inevitabil a urmat falimentul și odată cu sine dispariția în totalitate de pe teritoriul României a producătorilor de covoare din lână. Ca și fratele sau mai mare “Covorul de Cisnădie” și Incov a beneficiat de o perioadă glorioasă la care au participat aproximativ 2000 de angajați și o capacitate producție de circa 2.4 milioane de metri pătrați pe an.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net
(P) Covoare de lână – Trecut și prezent
(P) Covoare de lână – Trecut și prezent

Dupa istorie, prezent.

În ciuda lipsei de producători autohtoni, covoarele de lâna continuă să existe pe piața din România prin importul lor de la diverși producători aflați pe teritoriul Uniunii Europe sau din Rusia. Una dintre țările cu o industrie infloritoare de profil este Polonia, iar unul dintre magazinele de la noi în care regăsim covoarele de lână este Startdecor.

Aici am descoperit peste 500 de modele la diverse dimensiuni, dintre cele mai mici până la covoarele mari prezente în diverse săli ale unor instituții, clasice sau moderne în diverse culori.

Pe lângă durata mai lungă de utilizare, covoarele din lână au și multe alte beneficii:

  • Nu sunt toxice sau alergice si nu sunt un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor
  • Actioneaza ca bune izolante termic pentru incaperea in care sunt utilizate
  • Beneficiaza de diverse tratamene, printre care si cel anti-molii
  • Sunt placute la atingere
  • Absoarb cu succes umezeala
  • Structura fibrei de lana retine particulele de murdarie la suprafata covorului

Covorul de lână necesită aspirare de cel puțin odată pe săptămână. De asemenea nu este recomandat să fie spălate sub jet de apă puternic, acesta deteriorând materialul natural din care sunt produse. Pentru cazurile extreme în care se varsă un anume tip de băutură pe covor, acesta se curăță cu un produs special destinat care are un nivel alcalin redus și nu conține înălbitori.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

La 25 noiembrie 1843 Mihail Kogălniceanu rostea memorabilul "Cuvânt de deschidere al celui dintâi curs de istorie națională" la Academia Mihăileană din Iași, în care definește istoria și rolul ei în cristalizarea conștiinței naționale

lun nov. 25 , 2019
La 25 noiembrie 1843 Mihail Kogălniceanu rostea memorabilul „Cuvânt de deschidere al celui dintâi curs de istorie națională” la Academia Mihăileană din Iași, în care definește istoria și rolul ei în cristalizarea conștiinței naționale. „Trebuința istoriei patriei ne este neapărată chiar pentru ocrotirea driturilor noastre impotriva națiilor străine. Neavând istorie, […]
La 7 octombrie 1857, Mihail Kogalniceanu prezinta in Adunarea ad-hoc a Moldovei proiectul de rezolutie, dorinta de Unire a Principatelor intr–un singur stat

Poate vă place și:

libris.ro