libris.ro

Monument al eroilor români din Primul Război Mondial, distrus de sovietici, refăcut și inaugurat la Rezina în Republica Moldova

Marți, 10 decembrie 2019, la Rezina, în Republica Moldova, un monument al eroilor români din Primul Război Mondial, distrus de sovietici, a fost reinaugurat la inițiativa Asociației Monumentum, în colaborare cu Primăria Rezina.

„Astăzi, 10 decembrie 2019, în orașul Rezina a fost dezvelit monumentul închinat grănicerilor Companiei VIII Rezina și eroilor căzuți în primul război mondial.
Monumentul a fost ridicat inițial în 1936 și distrus în 1945.

Peste tot în Europa, vulturii de bronz ai Victoriei și a încetării focului din cel dintâi Război Mondial, veghează amintirea eroilor sacrificați trecerii macabre dintre epoci.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Monument al eroilor români din Primul Război Mondial, distrus de sovietici, refăcut și inaugurat la Rezina în Republica Moldova, Foto: Facebook / Primaria Rezina
Monument al eroilor români din Primul Război Mondial, distrus de sovietici, refăcut și inaugurat la Rezina în Republica Moldova, Foto: Facebook / Primaria Rezina

Rezina se alătură omagiului celor ce au dat dovadă de curaj și patriotism.Străbunii noștri nu vor fi uitați, iar copii, vor sesiza importanța Păcii.
Glorie eternă celor răposați, slavă libertății și bunei înțrlegeri între națiuni!”, a scris pe facebook Primăria Rezin

Monumentul original, inaugurat la 21 mai 1936, a fost distrus de sovietici potrivit Primăriei Rezina, în anul 1945.

„Astăzi (n.r. 10 decembrie 2019) a fost inaugurat Monumentul eroilor de la Rezina, refăcut după o fotografie găsită in ziarul Cuvantul Moldovenesc din mai 1936. Monumentul a fost amplasat pe locul sau de altădată, lângă podul ce duce spre Râbnița, unde se aflase pina in 1945, când împreuna cu osemintele eroilor romani fusese aruncat in Nistru.

Cu o înălțime totala de 7 metri, obeliscul e străjuit de un vultur cruciat ce privește dincolo de Nistru, ca un adevărat dorobanț.

Este al 25-le-a monument ridicat de Asociația MONUMENTUM și al 3-le-a închinat granicerilor. Totuși, Inspectoratul Poliției de Frontiera a refuzat sa ne mai susțină de data aceasta, iar Fanfara IGPF a fost absenta.

De la eveniment nu au lipsit elevii liceului Evrica dim Râbnița și nici elevii din Rezina. Multumesc din suflet Primariei Rezina, Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, domnului Simion Tatarov, Jiglitchi Veaceslav, arhitectului Mihail Andries, preotului Viorel Cojocaru și celorlalți susținători care au făcut posibila restabilirea monumentului și sărbătoarea de azi. „, notează pe facebook și pagina de facebook Monumentele Basarabiei Furate

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info