ATENTIE! Rusia a intensificat razboiul ideologic impotriva Romaniei si a Republicii Moldova

Rusia a intensificat razboiul ideologic impotriva Romaniei si a Republicii Moldova

Nu demult, NTV a difuzat un filmulet cu genericul „Pridnestrovie: russkii forpost” („Transnistria: avanpost rusesc”), care ne-a aratat inca o data ca Rusia a inceput un nou razboi ideologic impotriva Romaniei si Republicii Moldova. Toate mijloacele de informare in masa rusesti lupta din rasputeri la comanda lui Putin, impotriva cursului european al Republicii Moldova.

ATENTIE! Rusia a intensificat razboiul ideologic impotriva Romaniei si a Republicii Moldova

Dupa ce Putin a pus la pamânt Ucraina (o tara cu 48 de milioane de cetateni), Federatia Rusa isi concentreaza fortele agresive pe teritoriul Republicii Moldova.

Rusia nu s-a multumit cu ocuparea a cinci raioane din stanga Nistrului: ea doreste sa puna mana pe intreaga Basarabie, sa restabileasca frontierele pe Prut, sa ne indeparteze si mai mult de Romania si UE.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Mai mult. Rusia a atacat direct nu numai Republica Moldova, dar si Romania. Razboiul Rece dus de URSS în 1944-1990 contra Occidentului s-a indreptat astazi contra Romaniei.

Propaganda rusa propaga cele mai multe minciuni, mituri agresive, scorniri fata de poporul roman, luate din arsenalul ideologic al regimului sovietic. In prezent s-a agravat situatia pentru ca liderii PCRM, inclusiv Voronin, Tkaciuk, Isaev, Supak,Tulbure si socialistii Dodon, Selin, C. Mihalache, E. Marian, N. Ustiugov, I. Seghin, D. Kavruk, R. Zapadinski, V. Demidetki, V. Kosarev si multi alţii, au format un front comun cu mass-media din Rusia. Acestia au devenit dusmani de moarte ai Romaniei, dispretuiesc si detesta, urasc Romania si tot ce-i romanesc.

Unii dintre acestia au pasapoarte romanesti, calatoresc in Europa, spioneaza Romania, colecteaza materiale si mai apoi le publica în ziarele rusesti.

Rusia a intensificat razboiul ideologic impotriva Romaniei si a Republicii Moldova
Rusia a intensificat razboiul ideologic impotriva Romaniei si a Republicii Moldova

Intalniti pe strada, acesti jurnalisti, politicieni par a fi oameni absolut normali, draguti, in realitate, insa, ei sunt indivizi fara vreo obligatie morala sau umana. M-am apropiat de unul dintre acesti politicieni romanofobi si l-am intrebat: ce are cu Romania?

Cand a auzit cuvantul Romania, s-a otarat si mi-a lamurit ca nu el, ci Rusia finanteaza si dirijeaza razboiul ideologic declansat impotriva Romaniei si Republicii Moldova.

LINK VIDEO

Cu ajutorul FSB si al centrelor informationale rusesti, in R. Moldova activeaza 20 de statii TV si 10 statii radio, peste 30 de ziare, reviste, prospecte editate in limba rusa. Scriitorul N. Dabija a subliniat ca in R. Moldova functioneaza 120 de posturi tv rusesti si zeci de posturi radio ale Federatiei Ruse.

„La ora actuala Rusia are acreditati in Republica Moldova peste 700 de corespondenti.”

Federatia Rusa formeaza mentalitatea moldovenilor, reface spiritul propagandei antiromanesti, romanofobe. Cand generalul Lebed auzea in 1990-1992 cuvantul Romania, scotea pistolul si intreba: „Gde fasisti?”. Ambasadorul Rusiei la Chisinau, Farit Muhametsin, este coordonatorul si finantatorul unui centru de analiza strategica.

Dar cele mai multe indicatii, forme si metode de propaganda antiromaneasca sunt elaborate în laboratoarele FSB-iste, dirijate de fortele de spionaj din Moscova si trimise la agentiile de presa din Republica Moldova si la ziarele rusesti. Unul dintre acesti propagandisti agresivi este Vladimir Soloviov, redactorul-sef principal al ziarului „Ъ-MD”. El coordonează propaganda antimoldoveneasca a Moscovei.

Rusia a intensificat razboiul ideologic impotriva Romaniei si a Republicii Moldova
Rusia a intensificat razboiul ideologic impotriva Romaniei si a Republicii Moldova


Ziarele rusesti „Kommersant info”, „Kommunist”, „Nezavisimaia Moldova”, „Puls”, „Moldavskie Vedomosti”, „Panorama”, „Kisiniovskie novosti”, „Ziarul de limba romana”, „Moldova suverana”, agentia „ITAR-TASS” au atacat la comanda Moscovei politica Romaniei fata de R. Moldova si, in special, parafarea Acordului de asociere cu UE. Ziarul „Puls” scrie ca presedintele Romaniei, Traian Băsescu, „zapretil jiteleam R. M. nazavatsea moldavanami i ucit’ istoriu Moldovi” („a interzis cetateniilor RM sa se identifice ca moldoveni si sa studieze istoria Moldovei”).

Dupa opinia acestui ziar, T. Basescu, chipurile, a cerut sa fie „lichidata” R.M. Aceleasi mituri raspandeşte si Mark Tkaciuk. El spune că „Rumania potrebovala Bessarabiu” („Romania a cerut retrocedarea Basarabiei”). „Clasa politica din Romania a inceput elaborarea unui plan al „cailor rutiere”, in vederea anexarii Moldovei la Romania” („Puls”, 2013, 11 decembrie, p. 4-5). Parafarea Acordului de asociere a R. Moldova cu UE este numita de catre Mark Tkaciuk „un pas gigant pe calea lichidarii statului independent moldovenesc” (Idem).

Rusia a intensificat razboiul ideologic impotriva Romaniei si a Republicii Moldova
Rusia a intensificat razboiul ideologic impotriva Romaniei si a Republicii Moldova

Jurnalistul Dimitrie Kavruk scrie ca „Alianta si puterea de la Bucuresti au elaborat un plan de actiuni cu privire la lichidarea statalitatii moldovenesti” (Idem, p. 10). Un oarecare I. Seghin i-a numit pe Traian Basescu, Angela Merkel si alţti lideri europeni „besi” („nerusinaţi”), pentru ca, chipurile, pregatesc „ocuparea” Moldovei si „inghitirea” ei de catre Romania (N.M., 2013, 12 decembrie, p. 11). In realitate Traian Băsescu a subliniat intregul proces de apropiere si unire a Republicii Moldova cu Romania ca un proiect, ca o politica de restabilire a adevarului istoric. Cat timp trebuie sa mai asteptam sa fim cine suntem in istoria neamului romanesc?!

Cu o mare ura fata de romani si moldoveni scrie rusoaica N. Ustiugova. Ea este un mesager constant al propagandei imperialiste rusesti. Miscarea de renastere natională aceasta o numeste „miscare naţionalista”, „fascista”, „legionara”. Autorii rusi si cei rusificati (A. Meleka, Iv. Rusnac, V. Ghirba, A. Korenev, I. Kurnik etc.) au inceput sa-i scoata din morminte pe asa-numitii „eliberatori” rusi, care au ocupat in 1944 Basarabia romaneasca.

Rusia a intensificat razboiul ideologic impotriva Romaniei si a Republicii Moldova
Rusia a intensificat razboiul ideologic impotriva Romaniei si a Republicii Moldova

Ei folosesc un limbaj agresiv, romanofob, i numesc pe membrii Curţii Constitutionale „oameni hraniţi de Romania”. Ei spun că U.E. va „inghiţi Moldova, ca Republica Moldova depinde de Romania si nu de Rusia”, vor sa-i aduca pe comunisti la putere, sa ne duca in Uniunea Eurasiatica, sa restabileasca URSS. („N.M.”, 2013, 12-26 decembrie). Robert Zapadinski de la ziarul „Kommersant-INFO” (2013, nr. 25) plange cu lacrimi de crocodil pentru ca la 8 decembrie 1991 a disparut Imperiul Sovietic.

Acest om matur cu multe neamuri la Ierusalim nu intelege istoria. Toate imperiile au disparut. A fost distrusa si URSS – „inchisoarea popoarelor sovietice” si imperiul raului, dupa cum spunea Ronald Reagan.
Jurnalistii de sorginte ruseasca scuipa in fata fiecarui roman basarabean.

Rusia a intensificat razboiul ideologic impotriva Romaniei si a Republicii Moldova
Rusia a intensificat razboiul ideologic impotriva Romaniei si a Republicii Moldova

E striga: „Naşa Rodina – SSSR”. Rusii din R. Moldova se pregatesc de o revansa, de noi provocari teroriste.

„Noi ne consolidam fortele in mod deschis, a spus Mark Tkaciuk, ca sa incepem o lupta politica decisiva”. Voronin si Tkaciuk planuiesc sa ocupe Palatul National „N. Sulac” si sa-l transforme intr-o baza a atacurilor banditesti si sangeroase impotriva Guvernului, Presedinţiei si Parlamentului. Ei planuiesc sa foloseasca studentii de la Universitatea Slavona, Scoala Superioara de Antropologie si pe cei din grupele ruse de la USM, UTM si de la universitatile private.

Despre acest plan diabolic si sangeros Mark Tkaciuk l-a informat pe Vladimir Soloviov, unul dintre cei mai activi provocatori si teroristi rusi care au luptat in 1991-1992 in Transistria, iar in prezent fac propaganda antiromaneasca, organizeaza diferite campanii in mass-media de limba rusa.

Toate ziarele rusesti, radioul si TV au tradat populatia acestui pamant, care i-a primit, i-a hranit, i-a miluit pe colonizatorii rusi. Agentura Rusiei în R. Moldova, coloana a cincea sau 5,3% din populatia republicii, turba cand aude de Unirea Republicii Moldova cu Romania.

Fortele coloniale rusesti niciodata n-au respectat dreptul romanilor basarabeni, considerau ca ei pe veci vor domina in Basarabia romaneasca. Ei n-au invatat limba, istoria romanilor, au desconsiderat cultura, civilizatia romaneasca.

Credem ca va veni timpul cand toata politica Rusiei tariste si a URSS, toata teroarea comunista va fi cercetata si expusa pentru ca fiecare moldovean sa inteleaga de ce traim atât de greu, de ce a fost distrusa economia Basarabiei in 1940-1941, 1944-1990, de ce am ramas in urma Europei cu o suta de ani.

Cine va raspunde in fata istoriei pentru ca in Basarabia peste un milion de moldoveni au fost arestati, impuscati, ucisi, arsi in cuptoarele cu var, maltratati, deportati in Siberia de catre conducerea URSS?

Consideram ca avem nevoie de o politica serioasă de stat in domeniul propagandei si educaţiei populatiei rusofone. V. Kosarev, care a venit sa se realizeze în RSSM, cere ca limba rusa sa fie limba de stat, cere drepturi, refuza sa invete limba romana.

Si inca o problema. In prezent se observa foarte bine legaturile dintre mass-media din Federatia Russ si unele ziare comuniste, antiromanesti din R. Moldova.

Un exemplu concludent in aceasta privinta este articolul lui Mihai Conţiu „Romania lui Basescu nu vrea integrarea europeana a moldovenilor” („M.S.”, 2013, 24 decembrie).

Pe de o parte, M. Conţiu, fiind hartagos si intunecat in problemele istoriei romanilor, afirma ca, chipurile, notiunea de Romania Mare este o „himera”.

Pe cand fiecare elev din clasa a V-a stie ca Romania Mare a existat, s-a dezvoltat in anii 1918-1940. Stalin si Hitler s-au inteles si au atacat Romania la 28 iunie 1940, anexand la URSS Basarabia. M. Conţiu nu poate gandi, propaga aberatii precum ca moldovenii se deosebesc de romani.

Acest Conţiu il repeta pe Vasea Stati, care scrie ca „moldovenii nu-s romani” („Kommersant-INFO”, 2013, 13 decembrie). Aceasta teorie a „moldovenismului primitiv” este convenabila nu numai rusilor, dar si ungurilor, cu care M. Conţiu are relaţii de prietenie.

In prezent in istoriografia moldoveneasca a aparut un curent romanofob, autorii caruia incearca sa raspandeasca materiale negative despre poporul roman (L. Boia, R. Patapievici), falsifica istoria Unirii Basarabiei cu Romania din 27 august 1918, cer federalizarea Republicii Moldova si a Romaniei, sustin asa-numita „autonomie” a ungurilor din Transilvania si a ruşilor din Transnistria.

Ungaria si Rusia isi coordoneaza foarte atent razboiul ideologic dus impotriva Romaniei, incearca sa izoleze Romania de UE, iar Republica Moldova de Romania. Consideram ca toata propaganda ruseasca si cea maghiara va suferi esec. Istoria este de partea Romaniei si Republicii Moldova.

Despre aceasta ne vorbeste colaborarea economica dintre aceste doua state romanesti.
Republica Moldova a exportat in Romania marfuri in 2005 in valoare de 111.606,5 mii de dolari, in 2006 – de 154946,4 mii, in 2007 – 210888,9 mii, in 2008 – 335.809,9 mi, in 2009 – 239.626,4 mii, in 2010 – 245.409,3 mii si 2011 – 376.397,1 mii dolari.

In 2011, exportul Republicii Moldova in tarile UE a constituit 48,8%, pe cand in Rusia numai 28,2%. Romania este singura tara din lume care a reusit sa ajute R. Moldova in ceea ce priveste invatamantul, pregatirea cadrelor, colaborarea stiintifica si tehnica, culturala, in domeniul turismului si al sportului.

Daca in anul 2000 Romania a oferit pentru R. Moldova peste 1000 de burse pentru studenti, apoi in anul 2012 – a ajuns sa ofere peste 5000.

La Chisinau au fost infiintate bibliotecile „Onisifor Ghibu”, „Transilvania”, „Targoviste”, „Ovidius”, „Targu-Mures”. De asemenea, au fost infiintate mai multe filiale cu carte romanească la bibliotecile din Orhei, Falesti, Ialoveni, Soroca, Balti etc.

Romania a ajutat R. Moldova cu fonduri financiare speciale. Fondul de ajutorare a R. Moldova a fost în 1993 de 6 miliarde de lei, in 1994 – 1 mlrd., in 1995 – de 4 mlrd., in 1999 – de 5 mlrd., in 1997 – de 5 mlrd., 1998 – de 10 mlrd., in 2000 – de 5 mlrd. de lei romanesti.

Pe de o parte, vedem dezvoltarea relatiilor moldo-romane ca intre frati, iar pe de alta parte s-a intensificat razboiul ideologic al Rusiei contra Romaniei. Coloana a cincea a Rusiei, din Republica Moldova s-a activat.

Vorbitorii de limba rusa vor sa-si ia revansa dupa destramarea URSS in 1991. Toti veneticii, ocupantii, colonizatorii, tortionarii populatiei Basarabiei, KGB-istii au iesit din vizuinile lor secrete, au restabilit anumite structuri, organizatii comuniste, socialiste, comsomoliste, formand un torent unic, indreptat nu numai impotriva R. Moldova ca al doilea stat romanesc, dar si impotriva Romaniei ca stat membru al UE. Situatia este foarte complicata.

Blocarea razboiului psihologic desfasurat de catre Rusia impotriva Romaniei si a R. Moldova este una din sarcinile de baza ale Parlamentului, Presedintiei si Guvernului R. Moldova.
De linistea sociala, de consolidarea politica a fortelor democratice si nationale depinde intregul proces de integrare a Republicii Moldova in UE si apropierea treptata de Romania.

Vreau sa-i raspund lui Mihai Conţiu ca scumpa noastra tara, Romania Mare, ne este data noua de la Bunul Dumnezeu. Acesta este postulatul de baza in lupta pentru dezvoltarea, consolidarea si propasirea civilizatiei nationale romanesti.

 

Anton MORARU,
dr. hab. în istorie, prof. univ.

Surse:

[1] www.literaturasiarta.md via cersipamantromanesc.wordpress.com

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info