Guvernul României trebuie să intervină imediat în sprijinul românilor din Ucraina pentru a depăşi starea de dezbinare creată artificial

Deputatul Constantin Codreanu, preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, a solicitat ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, şi secretarului de stat, şef al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Ovidiu Burduşa, să acţioneze prompt, hotărât şi eficient în sprijinul românilor din Ucraina.

Parlamentarul a trimis o scrisoare oficială celor doi membri ai Guvernului prin care solicită sprijinirea demersurilor mediului asociativ şi a şcolilor din Ucraina privind unificarea programelor şcolare în limba română şi depăşirea stării de dezbinare artificială a românilor din Ucraina pe criteriul formal al etnonimului şi infranimului.

„Am salutat, alături de majoritatea românilor, recentele declaraţii de presă ale ambasadorului extraordinar şi plenipotenţiar al Ucrainei în România, Oleksandr Bankov, privind unitatea limbii române şi inexistenţa aşa-zisei „limbi moldoveneşti”.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Excelenţa Sa a declarat că pentru autorităţile ucrainene „nu există limbă moldovenească. Cei din România şi Republica Moldova vorbesc o singură limbă”, întrucât „românii şi moldovenii (din Ucraina) sunt împărţiţi politic”, divizare „moştenită de la Uniunea Sovietică”.

Aceste declaraţii pertinente, făcute în respect faţă de adevăr, au venit în contextul deciziei autorităţilor de la Kiev privind învăţământul în limbile statelor membre ale Uniunii Europene în şcolile publice de toate gradele.

Aşa cum bine cunoaşteţi, comunitatea românească din Ucraina a fost dezbinată artificial în ultimele decenii pe criteriul formal al etnonimului „român” şi al infranimului românesc „moldovean”, fapt care a condus la consecinţe nefaste pe diverse planuri, inclusiv pe cel al învăţământului public în limbile minorităţilor naţionale”, a transmis deputatul Constantin Codreanu.

Mai multe şcoli din regiunea Odesa, cum ar fi cele din Cartal (Orlivka), raionul Reni, Hagi-Curda (Komâşivka), raionul Ismail, Borisăuca (Borâsivka), raionul Tatarbunar, Frumuşica Veche (Starosillya), raionul Sărata, Erdek-Burnu (Utkonosivka), raionul Ismail, Dumitreşti (Dmytrivka), raionul Chilia, şi Manju (Meneailivka), raionul Sărata, precum şi numeroase asociaţii nonguvernamentale ale românilor din Sudul Basarabiei au iniţiat un şir de demersuri oficiale pe lână Preşedinţia şi Guvernul Ucrainei (prim-ministru, ministru al Afacerilor Externe şi ministru al Educaţiei şi Știinţei) privind renunţarea autorităţilor ucrainene la glotonimul regional „limba moldovenească” atribuit limbii române.

De asemenea, aceştia au reiterat necesitatea stringentă de unificare în anul 2020 a programelor şcolare din instituţiile de învăţământ cu predare în limba română din regiunea Odesa cu programele şcolare aplicate de Ministerul Educaţiei şi Știinţei din Ucraina în regiunile Transcarpaţia şi Cernăuţi.Printre autorii acestor demersuri se număr asociaţia „Gavriil Musicescu” din Ismail, Centru de Informare al României la Ismail (în subordinea Universităţii Umaniste de Stat), Consiliul Naţional al Românilor din Ucraina, Asociaţia naţional-culturală „Valul lui Traian” a românilor din raionul Tatarbunar, Filiala regională Odesa a Alianţei Creştin Democrate a Românilor din Ucraina, Asociaţia naţional-culturală „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa, Asociaţia Cadrelor Didactice de etnie română din regiunea Odesa, precum şi un şir de personalităţi ale mediului cultural, artistic şi pedagogic din regiunea Odesa.

Toate acestea au fost făcute publice şi multe dintre ele au fost trimise oficial, spre cunoştinţa membrilor Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din Parlamentul României.

„Dată fiind această situaţie, care implică, în spirit european, o poziţie de solidaritate exemplară a României cu minoritatea sa înrudită din Ucraina, vă adresăm respectuos rugămintea să uzaţi, în limitele legilor, a acordurilor bilaterale şi internaţionale, de întreaga dumneavoastră autoritate şi să acţionaţi prompt, hotărât şi eficient în sprijinul românilor din Ucraina. Autorităţile de la Kiev trebuie să depăşească moştenirea nefastă a perioadei sovietice şi să accepte unificarea în anul 2020 a programelor şcolare în limba română destinate elevilor din regiunile Odesa, Cernăuţi şi Transcarpaţia.În acest context, considerăm de stringentă actualitate şi importanţă extinderea programului guvernamental de burse identitare acordate elevilor din clasele treptei primare, pentru cei din treptele gimnaziale şi liceale, precum şi acordarea de burse identitare învăţătorilor şi profesorilor români din ţara vecină”, se arată în scrisoarea preşedintelui Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.

Deputatul Constantin Codreanu arată că, potrivit datelor pe care le deţine, o asemenea sarcină este uşor suportabilă de finanţele publice ale României şi depinde exclusiv de voinţa politică a factorilor administrativi centrali de la Bucureşti.

„Vă facem cunoscut şi cu această ocazie că la nivel parlamentar Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării vă stă în permanenţă şi pe deplin la dispoziţie pentru a putea progresa împreună, сonstructiv şi pozitiv, în efortul firesc de sprijinire a românilor din Ucraina”, a transmis Constantin Codreanu în scrisoarea adresată ministrului Afacerilor Externe şi şefului Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.”

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

Comemorările dedicate împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, ignorate de presă

lun dec. 23 , 2019
La 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989 la București au fost organizate mai multe evenimente decât la oricare comemorare a revoluţiei. În București au avut loc numeroase expoziţii de fotografie, la Biblioteca Central Universitară, la Biblioteca Academiei Romane, la Arhitectură, la televiziune şi în Piaţa Palatului. S-au […]

Poate vă place și:

libris.ro