“24 Ianuarie, Covasna.
De Ziua Unirii Principatelor Române, Ceata Mare a Urșilor din Dărmănești jud. Bacău vine la Sfântu Gheorghe alături de Călușul Oltenesc jucat de brașovenii de la ”Crai Nou” și ”Poienița” din Brașov.
Cele mai vechi obiceiuri din Moldova și Țara Românească își dau mâna în Covasna la inițiativa Asociației Calea Neamului, cu susținerea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, în programul oficial al manifestărilor organizate de Prefectura Covasna cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române.
Evenimentele încep la ora 12 si se termină în jur de ora 14.Transmitem pe această cale din adâncul inimii mulțumirile noastre Cetei de Urși și domnului primar al orașului Dărmănești, Constantin Toma, precum si celor două ansambluri folclorice din Brașov aflate sub prestigioasa egidă a Centrului Cultural Reduta, coordonate de domnul Benone Pepine, care vin la Sfântu Gheorghe pe 24 Ianuarie din dragoste frățească, cu cele mai calde sentimente românești.
Mulțumim bineînțeles deasemenea, Instituției Prefecturii Covasna, condusă de domnul prefect Iulian Todor, pentru deschiderea acordată.
Este de datoria noastră să-i primim așa cum se cuvine pe cei care Păstrează Obiceiurile Străvechi ale Jocului Ursului și ale Călușarilor, în primul rând printr-o participare numeroasă transpusă într-un cadru festiv si solemn, care caracterizează o Zi Națională.
Doamne ajută frați și surori!”
Autor: Mihai Tîrnoveanu
Nota noastră: România este astfel ReUnită simbolic la Sfântu Gheorghe în județul Covasna, într-o manifestare care readuce laolaltă românii din toate cele trei provincii istorice: Ursul Moldovenesc și Călușul Oltenesc se întânesc la Covasna, având ca gazdă românii din inima Țării. Felicitări sincere inițiatorilor și organizatorilor acestor manifestări, felicitări tuturor celor care simt și gândesc românește!
Ziua de 4 iulie 1848, acest moment marchează începutul unei etape esențiale în Revoluția Română…
Unul dintre paradoxurile antiromânismului din Ardealul teorizat de administrația maghiară în perioada dualismului austro-ungar este…
Gestul lui Nicolae Borgovan, din 2 iulie 1888, la Beiuș, este unul dintre acele momente…
"„𝐄𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚̆ 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐧𝐨𝐬̦𝐭𝐢𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨𝐝, 𝐒̦𝐭𝐞𝐟𝐚𝐧 𝐜𝐞𝐥 𝐌𝐚𝐫𝐞!” Miercuri, 2 iulie 2025, începând cu ora 10:00,…
Alexandru Dimitrie Xenopol was born on March 24, 1847, in Păcurari, a settlement in Iași, the…
Programul manifestărilor din cadrul Zilelor Rezistenței 18-20 iulie 2025, Mănăstirea Sâmbăta de Sus Vineri 18.07:…
Leave a Comment