Categories: Mihai Tirnoveanu

Pe 24 ianuarie Ursul Moldovenesc și Călușul Oltenesc vor poposi la Covasna

24 Ianuarie, Covasna.
De Ziua Unirii Principatelor Române, Ceata Mare a Urșilor din Dărmănești jud. Bacău vine la Sfântu Gheorghe alături de Călușul Oltenesc jucat de brașovenii de la ”Crai Nou” și ”Poienița” din Brașov.

Cele mai vechi obiceiuri din Moldova și Țara Românească își dau mâna în Covasna la inițiativa Asociației Calea Neamului, cu susținerea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, în programul oficial al manifestărilor organizate de Prefectura Covasna cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române.

Evenimentele încep la ora 12 si se termină în jur de ora 14.Transmitem pe această cale din adâncul inimii mulțumirile noastre Cetei de Urși și domnului primar al orașului Dărmănești, Constantin Toma, precum si celor două ansambluri folclorice din Brașov aflate sub prestigioasa egidă a Centrului Cultural Reduta, coordonate de domnul Benone Pepine, care vin la Sfântu Gheorghe pe 24 Ianuarie din dragoste frățească, cu cele mai calde sentimente românești.

Mulțumim bineînțeles deasemenea, Instituției Prefecturii Covasna, condusă de domnul prefect Iulian Todor, pentru deschiderea acordată.
Este de datoria noastră să-i primim așa cum se cuvine pe cei care Păstrează Obiceiurile Străvechi ale Jocului Ursului și ale Călușarilor, în primul rând printr-o participare numeroasă transpusă într-un cadru festiv si solemn, care caracterizează o Zi Națională.
Doamne ajută frați și surori!”

Autor: Mihai Tîrnoveanu

Nota noastră: România este astfel ReUnită simbolic la Sfântu Gheorghe în județul Covasna, într-o manifestare care readuce laolaltă românii din toate cele trei provincii istorice: Ursul Moldovenesc și Călușul Oltenesc se întânesc la Covasna, având ca gazdă românii din inima Țării. Felicitări sincere inițiatorilor și organizatorilor acestor manifestări, felicitări tuturor celor care simt și gândesc românește!

Mihai Tirnoveanu

Doctor Președintele Asociației Calea Neamului Vicepreședintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș

Leave a Comment

Recent Posts

2 Mai 1864 – Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de stat!

2 Mai 1864 - Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de…

o zi ago

Un istoric bulgar susține restaurarea Monumentului Eroilor Români de la Smârdan

Presa locală bulgară din Vidin relatează faptul că un istoric local sugerează ca Monumentul Eroilor…

o zi ago

1 Mai 1359 – Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

După o lungă perioadă conflictuală cu regatul Ungariei, care făcea presiuni chiar mai mari decât…

3 zile ago

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

3 zile ago

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

4 zile ago

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui…

5 zile ago