Mihai Tirnoveanu

Mihai Tîrnoveanu: “La Oradea, Viteazul nostru nu mai e întreg, decât în sufletele noastre”

“La Oradea, Viteazul nostru nu mai e întreg, decât în sufletele noastre. Ceva din el s-a rupt acum cinci ani când a fost legat cu funii de platforma unui dric ce l-a scos din centru.

Ceva din el s-a sfărâmat când nu a avut loc o revoluție atunci când a fost ridicat în lanțuri de pe soclul său. Ceva din el s-a pierdut în cei cinci ani de depozit și toată ființa lui s-a răzvrătit când călăii l-au pus acum pe un alt soclu.

Viteazul nu este o păpușă, nu poate fi mutat dintr-un loc în altul prin acte administrative semnate de niște contopiști nemernici; Viteazul a semnat cu barda Unirea cea Mare. El nu are nevoie de îngăduința unui primar și nici de “onoruri” când acestea nu se dau în locul potrivit.

Spun toate astea luând act de reamplasarea statuii lui Mihai Viteazul la Oradea și de o anumită rumoare pozitivă pe net în acest sens. Atrag atenția însă că toată strategia lui Bolojan în chestiunea asta este de o perversitate rar întâlnită, căci practic pune în “conflict” în fața opiniei publice personalități istorice ale României.

Dă jos statuia lui Mihai Viteazul și așează pe același soclu statuia Regelui Ferdinand, în condițiile în care se putea amplasa respectiva statuie în centrul istoric, fără să fie eliminat simbolul Mihai Viteazul. Era suficient loc și multă logică istorică. Mihai Viteazul a făcut prima Unire iar în timpul Regelui Ferdinand s-a înfăptuit Unirea de la 1918.

Intre timp, culmea, se găsește un loc liber, și se instalează statuia regelui Ladislau al Ungariei, chiar în Cetatea Oradea! De frica noastră, Ladislau este inaugurat în secret, cu doar trei inși, primarul, un preot ungur și fotograful care i-a tras în poză, deși inițial evenimentul a fost anunțat cu mare fast.

Acum, Bolojan amplasează statuia lui Mihai Viteazul în Piața Emanuel Gojdu și anunță că de la anul va schimba denumirea locului în Piața Mihai Viteazul, eliminând astfel numele lui Gojdu, un alt mare român! Dar Piața Gojdu unde va fi? La Regia de Apă? Înțelegeți acum logica?

Adică Oradea este un sat atât de mic încât Ferdinand nu are loc de Mihai Viteazul iar acesta nu are loc de Emanuel Gojdu, dar Ladislau isi găsește totusi un amplasament fără ca un alt simbol maghiar să fie scos din hartă!!!

Și mai toată lumea aplaudă! Citim în presa locală că statuia lui Mihai Viteazul a fost “reabilitată” doar în acest an, cinci ani zăcând demontata într-un depozit al Regiei de Apă! Probabil administrația “cătunului” Oradea nu a avut până acum bani, dar iată că i-a găsit taman în campania electorală, când cu mare fast, cu “onoruri” a “tăiat panglica” statuii în asistența a 400 de oameni..l-au tăiat de fapt în bucăți pe Viteaz.

De obicei nu sunt rău, dar să mă ierte Dumnezeu, dacă atunci când l-au scos cu funii pe Voievod de pe soclul lui, ar fi fost tot 400 de orădeni viteji, Viteazul nostru rămânea acolo unde îi este locul: în centrul istoric din Oradea.” ( Mihai Tîrnoveanu)

Social Links

Mihai Tirnoveanu

Doctor Președintele Asociației Calea Neamului Vicepreședintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș

Leave a Comment

Recent Posts

10 Iulie 1773 – Raportul împăratului Iosif al II-lea menționa că multe familii de români au emigrat în Moldova sau Țara Românească

Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…

11 ore ago

10 Iulie 1667 – document scris în limba maghiară veche care menționa că pe teritoriul Austriei de azi locuiau valahi

Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…

16 ore ago

10 Iulie 1466 – Încep lucrările la Mănăstirea Putna, ctitorie a lui Ştefan cel Mare

La 10 iulie 1466, au început lucrările de construcție la Mănăstirea Putna, una dintre cele…

21 de ore ago

9 Iulie 1907 – Era doar o femeie simplă, cu panglică-n păr. Dar era destul ca să cutremure frica imperiului

Incidentul petrecut la Brad, în 9 iulie 1907, în zi de târg, este o altă…

2 zile ago

9 Iulie 1910 – Prigonirea tricolorului românesc la Orăștie de către jandarmii unguri

Ceea ce s-a petrecut la Orăștie, în 9 iulie 1910, este un exemplu grăitor al…

2 zile ago