Istoricul Gică Manole: “Suntem compleșiți de dimensiunea culturală a lui Eminescu”

Istoricul Gică Manole: "Suntem compleșiți de dimensiunea culturală a lui Eminescu"
Istoricul Gică Manole: "Suntem compleșiți de dimensiunea culturală a lui Eminescu"
Print Friendly, PDF & Email

Miercuri, 15 ianuarie 2020, în emisiunea “Dosarul zilei” de la TeleM Botoșani prezentată de Val GURALIUC și avându-l ca invitat pe istoricul Gică Manole, telespectatorii care au avut fericirea de a viziona respectiva emisiune au putut asista la o dezbatere rar întâlnită în ultimii ani pe micile ecrane în România, un adevărat omagiu adus marelui poet național Mihai Eminescu.

“În cartea „Mihai Eminescu despre Dobrogea și  Transilvania” am scris cum la 20 de ani Eminescu a publicat în revista Federaţiunea din Viena un articol despre soarta românilor din Transilvania de o maturitate de idei. O analiză istorică cu atâtea argumente, cu atâta forță și temelie interpretativă încât rămâi uluit. Când alții se joacă cu căluții și stau sub fusta lui mămica, sau se agață de pantalonii lui tăticu, el la Viena, unde făcea și foamea, unde avea așa de mari necazuri, a scris un formidabil studiu despre românii din AustroUngaria.

Suntem compleșiți de dimensiunea lui culturală. Uitați-vă la marile lui poeme, luați Scrisorile, uitați-vă la monumentalele lui Scrisori, câtă filosofie… Cine răsfoiește caietele, toate am înțeles redate publicului de Eugen Simion, academicianul care a făcut un act de mare sănătate culturală, pentru că a pus la dispoziția țării toate caietele lui Mihai Eminescu, caiete care după moarte au fost găsite de Titu Maiorescu, de prietenii lui…”, a spus istoricul Gică Manole la TeleM Botoșani

Susține GLASUL.info, presa independentă, susține adevărul Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
CONT EUR: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22
BANCA TRANSILVANIA
Pentru: Portalul Glasul.info


REVOLUT
IBAN: GB34REVO00997029036608
BIC: REVOGB21

PATREON
patreon.com/glasul


About the Author

Glasul.info
Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info