La 4 februarie 1948 s-a semnat samavolnic "procesul verbal" de cedare a Insulei Șerpilor
La începutul lunii februarie 1948, mai exact în ziua de 4 februarie 1948, la Moscova, dr. Petru Groza, prim-ministrul României (n.r. pe atunci numită Republica Populară Română), în prezența lui Viaceslav Molotov, ministrul de afaceri externe al URSS (n.r. da, același ministru odios, semnatar al Pactul Molotov-Ribbentrop, prin care României i-au fost răpite teritorii de către aceeași URSS), au semnat „Protocolul referitor la precizarea parcursului liniei frontierei de stat între România și URSS”.
În pofida faptului că acest așa zis nou “protocol” făcea referire la Tratatul de pace din 1947, de fapt, stabilea, împotriva prevederilor respectivului Tratat, că Insula Șerpilor, situată în Marea Neagră, la răsărit de gurile Dunării, intra din acel moment în componența teritorială a URSS.
“Așadar, în 1948, protocolul de precizare a parcursului frontierei de stat dintre România şi URSS prevede transferul ilegal, contrar Tratatului de Pace de la Paris, al Insulei Şerpilor la URSS. În anul 1949 se încheie acordul româno-sovietic, sub formă de procese verbale de demarcare şi delimitare a frontierei, prin care se stabileşte o delimitare parţială în jurul Insulei Şerpilor, acord confirmat ulterior prin documente de acelaşi tip încheiate în anii 1954, 1963, 1974.
În anul 1996, România ratifică Convenţia ONU privind Dreptul Mării din 1982 şi formulează o declaraţie prin care arată că „insulele nelocuite şi lipsite de viaţă economică proprie nu pot afecta în niciun mod delimitarea spaţiilor care aparţin coastelor principale ale statelor riverane.” Această declaraţie viza Insula Şerpilor şi nu a fost obiectată de niciun stat.
Peste doar un an, în anul 1997, se încheie şi intră în vigoare Tratatul politic de bază dintre România şi Ucraina şi Acordul Conex la acesta, care prevede posibilitatea recurgerii la CIJ pentru soluţionarea problemei delimitării platoului continental şi a zonelor economice exclusive în Marea Neagră în cazul eşecului negocierilor bilaterale.
Abia în anul 2003 se încheie Tratatul privind regimul frontierei de stat între România şi Ucraina, intrat în vigoare în mai 2004, în baza căruia România a sesizat Curtea Internațională de Justiție.”, se arată într-o broșură a MAE care aniversează 11 ani de la procesul României la Haga.
Gestul lui Nicolae Borgovan, din 2 iulie 1888, la Beiuș, este unul dintre acele momente…
"„𝐄𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚̆ 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐧𝐨𝐬̦𝐭𝐢𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨𝐝, 𝐒̦𝐭𝐞𝐟𝐚𝐧 𝐜𝐞𝐥 𝐌𝐚𝐫𝐞!” Miercuri, 2 iulie 2025, începând cu ora 10:00,…
Alexandru Dimitrie Xenopol was born on March 24, 1847, in Păcurari, a settlement in Iași, the…
Programul manifestărilor din cadrul Zilelor Rezistenței 18-20 iulie 2025, Mănăstirea Sâmbăta de Sus Vineri 18.07:…
Experimentul Pitești nu este doar o pagină întunecată din istoria României, ci una dintre cele…
O pagină tragică din istoria Maramureșului, uitată și neglijată pe nedrept 27 Iunie 1944 -…
Leave a Comment