Categories: Ungaria

Vești bune din Ungaria, unde profesorii refuză să-l predea în școli pe Albert Wass: „Nu predăm dintr-un scriitor fascist!”

Un contributor al portalului nostru ne-a trimis o știre nesperată din Ungaria, acolo unde protrivit publicației maghiare 444.hu, profesorii refuză să-l predea în școli pe Albert Wass, un criminal de război vinovat de moartea 14 români din localităţile clujene Sucutard şi Mureşenii de Câmpie, considerându-l un „scriitor fascist”.

Deși în ultimul deceniu există un nucleu de scriitori și intelectuali din Ungaria, apropiați mai cu seamă de anumite partide extremiste ungare, care s-au dat peste cap să-l reabiliteze pe Albert Wass pe teritoriul Ungariei, încă mai există reticență în societatea ungară de a promova un scriitor acuzat și condamnat pentru crime de război.

Dorința cea mai arzătoare a lui Albert Wass a fost ca acesta să fie reabilitat în Ungaria, lucru care însă nu s-a întâmplat în timpul vieții sale. Dezamăgit și chinuit de boală, s-a sinucis în anul 1998, în SUA.

„Găsit vinovat de crime de război, Tribunalul de la Cluj, prin Sentinţa nr.1 din 13 martie 1946, îl condamnă la moarte în contumacie. Tot în acelaşi an, Wass Albert a fost condamnat la moarte şi în Ungaria. Se va sinucide în 1998, în SUA, în urma refuzului autorităţilor Ungariei de a-i anula sentinţa de condamnare din 1946. Aşadar, nici chiar Ungaria nu a îndrăznit, de teama opiniei publice mondiale, să-l absolve de vină pe criminal.„, spunea deputatul Ilie Merce în timpul unei dezbateri parlamentare din Camera Deputaților

Profesor ungur: „Nu predau un scriitor fascist!”

Auzim acum însă că Albert Wass este băgat cu de-a sila în curricula şcolară din Ungaria, iar anumiți profesori își manifestă opoziția față de acest lucru. Dar acolo unde profesorii nu se opun?

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

10 ore ago

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

o zi ago

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui…

2 zile ago

Fenomenul Seghedin, la fel de cutremurător ca Fenomenul Pitești

În conștiința colectivă recentă a poporului român, Fenomenul Pitești are o mai mare rezonanță decât…

3 zile ago

27 Aprilie 1956 –  Ana Pauker a susținut cu tărie că trebuie să se elibereze pașapoarte tuturor persoanelor care vor să plece în Israel

Din Stenogramele ședintelor Biroului Politic al Secretariatului Comitetului Central al PMR (n.r. Partidul Muncitoresc Român),…

3 zile ago

27 Aprilie 1906 – Ziaristul și scriitorul Ioan Russu-Șirianu este amendat cu 40 de coroane pentru cartea „Românii din statul ungar”

După o carieră de profesor de istorie la școala pedagogică de fete la București și…

3 zile ago