Site icon Glasul.info

Cât de greu credeți că este să fii român la Carei? Jurnalistă româncă amenințată cu moartea la Carei!

O jurnalistă româncă de la Carei a fost amenințată pe o rețea de socializare cu moartea! Soții Ciută se numără printre puținii români din Carei care se zbat să mențină vii reperele identitare și cultural-patriotice românești.

Pentru asta, mai ales pentru acțiunile desfășurate prin asociațiile și organizațiile pe care le coordonează doamna Daniela Ciută, jurnalistă la publicația Buletin de Carei, soții Ciută au intrat pe lista neagră a propagandei antiromânești din Carei, o propagandă care iată, devine tot mai agresivă și tot mai ofensivă pe zi ce trece, trecându-se chiar și la amenințări cu moartea pe rețelele de socializare.

Când vorbești despre antiromânism de acasă din fotoliu, de la căldurică, normal că n-ai să-l înțelegi niciodată pe românul care trece zilnic prin pericolul de a fi dat afară de la serviciu dintr-o instituție publică doar pentru că i se pare șefului său UDMR-ist că ar fi “prea român”.

Mai ales dacă ești unul dintre acei foști culturnici care-l pupă acum cu ardoare în fund zilnic pe Lucian Boia, pe Sabin Gherman, sau eventual dacă mai ești și uns pe ici pe colo cu puțini forinți ungurești.

Despre situația în care se găsesc românii din Covasna, Harghita, sau cei de la Carei, vei simți cu adevărat realitatea numai dacă trăiești acolo la firul ierbii, la nivelul asfaltului, ferindu-te de tonele de gunoaie răscolite de vânt prin jurul gării din Carei, încercând să răzbați printr-o atmosferă tot mai antiromânească pe zi ce trece.

La Carei, acolo unde evenimente cultural – identitare maghiare se organizează chiar și de câteva ori pe săptămână, pe bani publici ai statului român bineînțeles, cu invitați din Ungaria cărora li se plătesc toate cheltuielile, iar cele românești sunt rare precum dezlegările la pește în perioada de post.

La Carei, acolo unde în anul Centenarului României primarul UDMR-ist din Carei îți spune că este provocare să vii cu steagul național al țării tale! Că un catarg cu tricolor al României pe domeniul public este provocare pentru maghiari!

La Carei, acolo unde banul public românesc este folosit într-o batjocură strigătoare la cer, cu scutiri de impozite sau alocări de fonduri cu “dedicație”, fără ca responsabilii să fie întrebați vreodată “de sănătate”.

“Au trecut la amenințări directe! Au creat chiar o pagină de Facebook în acest sens. Presa românească independentă deranjează la Carei! Sunt curioasă dacă în acest caz se va autosesiza POLIȚIA la fel cum a făcut când au luat parte la circul  descris de consilierul primarului și niciodată dovedit oficial. Sau poate nu pentru oricine se deranjează autoritățile competente ale statului. Iar Buletin de Carei deranjează prin faptul că FIECARE material este susținut de documente oficiale sau imagini concrete. ….și nu demult spuneam că e  o adevărată aventură să fii și să rămâi român la Carei. “, a scris jurnalista Daniela Ciută

Exit mobile version