O situație extrem de anapoda se înregistrează în zona limitrofă a orășelului Vatra, aflat la aproximativ 12 km de Chișinău, de capitala Republicii Moldova.
Mormântul și monumentul de granit dedicat memoriei a trei ostași români eroi care făceau parte din trupele solicitate de către Sfatul Țării în anul 1918 pentru a readuce ordinea și siguranța în Basarabia, într-o perioadă în care soldații ruși bolșevizați și bande de infractori inițiaseră numeroase acțiuni de jaf, crime, violuri, înspăimântând populația basarabeană, a ajuns printr-un artificiu în stil “Greceanîi”, în „proprietate privată”.
În condițiile în care la începutul anului 1918 aproape toate localitățile din jurul Chișinăului erau vandalizate, supuse unor valuri de violențe, jafuri și siluiri din partea bandelor de soldați ruși bolșevizați, Sfatul Țării din Basarabia s-a văzut nevoit să solicite ajutorul României, cerând trupe militare care să readucă siguranța pe teritoriul Basarabiei.
Un alt motiv pentru care Sfatul Țării a recurs la această solicitare urgentă adresată României, era generat de faptul că ajunseseră în Basarabia anumite informații că la ordinul lui Lenin se constituise o grupare militară bolșevică specială, cu misiunea de a pune mâna pe visteria Republicii Democrate Moldovenești proaspăt constituită, cu doar un an în urmă, în 1917.
La solicitarea Sfatului Țării din Basarabia, unitatea 43/59 de infanterie condusă de către generalul Ernest Broșteanu s-a pornit de la Iași spre Chișinău. Tocmai în acest loc de la marginea orășelului Vatra, unde a ajuns avangarda trupelor românești, au fost împușcați cei trei eroi ai armatei române îngropați aici, soldatul Mihalcea Niculae și încă doi eroi necunoscuți.
Aceștia sunt primii eroi români căzuți pentru Unirea cu Basarabia, chiar pe teritoriul Basarabiei, deci un loc cu o deosebită încărcătură simbolică pentru cauza unionismului românesc.
Lăsat mult timp în paragină, cu o patină a timpului care reflectă vitregiile vremii și a lipsei de minimă întreținere și îngrijire, monumentul celor trei ostași români a fost descoperit cu câțiva ani în urmă de către activiștii unioniști, curățat și readus într-o stare cât de cât decentă.
Vizitele dese ale unioniștilor la monument sunt privite cu circumspecție de către proprietarii terenului.
Nota noastră: În presa din Republica Moldova se specifică faptul că proprietarii actuali ai terenului au inițiat un demers la Ministerul Culturii în vederea strămutării mormântului și a monumentului, sub pretextul că “vizitele la monument perturbează activitatea economică a întreprinderii”.
Donează pentru Glasul.info!
În conturile de la Banca Transilvania: RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Oameni buni, nu este o ”metaforă”, limba maghiară chiar devine a doua limbă oficială în stat prin extinderea obligativității utilizării ei de la nivel local, la nivel central. Statul român este Stat Național.