27 Iunie 1940 – A avut loc la Budapesta o sedință a guvernului ungar la care s-a hotărât să se acționeze cu toate mijloacele pentru ca România sa fie “constrânsă să satisfacă pretențiile teritoriale ungare”

De după Tratatul de la Trianon, Ungaria a investit resurse uriașe până în 1940 într-o agresivă campanie revizionistă împotriva României. Cam la fel cum o face și astăzi, inclusiv de pe teritoriul României. De fiecare dată Ungaria s-a orientat după un aliat puternic care să-i ofere sprijinul politic și militar pentru aceste revnedicări iredentiste. Dacă în 1919 ungurii au mers pe mâna Rusiei bolșevice, la sfârșitul anilor ’30 au ales să meargă pe mâna puterilor fasciste, Germania și Italia, care anunțau o hegemonie a Germaniei pe termen lung în Europa.

Fiind conștientă de izolarea pe plan internațional a României, o Românie înconjurată de forțe ostile, Ungaria își intesifică eforturile revizioniste, încercând pe toate căile să constrângă România pentru a le satisface pretențiile teritoriale.

27 Iunie 1940 - A avut loc la Budapesta o sedință a guvernului ungar la care s-a hotărât să se acționeze cu toate mijloacele pentru ca România sa fie “constrânsă să satisfacă pretențiile teritoriale ungare”
27 Iunie 1940 – A avut loc la Budapesta o sedință a guvernului ungar la care s-a hotărât să se acționeze cu toate mijloacele pentru ca România sa fie “constrânsă să satisfacă pretențiile teritoriale ungare”

Astfel, la 27 Iunie 1940 a avut loc la Budapesta o sedință a guvernului ungar la care s-a hotărât să se acționeze cu toate mijloacele pentru ca România sa fie “constrânsă să satisfacă pretențiile teritoriale ungare”. În același scop, Consiliul Superior al Apărării Naționale a declarat mobilizarea generală și a ordonat desfășurarea treptată a unor mari unităti militare spre frontiera cu România.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Deznodământul îl știm cu toții: în urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940, aceste forțe militare intră în România și dau startul unor masacre pe criterii etnice de o sălbăticie și de o ferocitate inumană pentru civilizația europeană. Din septembrie 1940 și până în octombrie 1944, ungurii, atât prin armata hortystă, prin forțele paramilitare maghiare și secuiești din Transilvania, cât și prin populația civilă maghiară, desfășoară ample campanii de exterminare etnică fizică a nemaghiarilor din Ardealul de Nord. Pe tot cuprinsul Transilvaniei de Nord se declanșează teroarea horthysto-fascistă ungară, având loc zeci de masacre împotriva românilor, precum și execuții sumare și crime de război abominabile.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

6 Iulie 2024 - Pelerinajul pedestru "La pas pe colinele sfinte ale Iașului"

joi iun. 27 , 2024
“Sâmbătă, 6 iulie 2024, începând cu ora 07:30, în poiana Mănăstirii Bucium din Iași, pelerinii vor participa la Sfânta Liturghie, apoi, după servirea unei gustări, de la ora 09:30 se va porni în pas de rugăciune pe următorul traseu: Mânăstirea Bucium – Mânăstirea Piatra Sfântă – Parohia Pietrărie (masa de […]
6 Iulie 2024 - Pelerinajul pedestru "La pas pe colinele sfinte ale Iașului"

Poate vă place și:

libris.ro