libris.ro

Basarabia: Mormântul martirilor Unirii, împușcați de bolșevici, a ajuns în „proprietate privată” și se află în pericol de „evacuare”?

O situație extrem de anapoda se înregistrează în zona limitrofă a orășelului Vatra, aflat la aproximativ 12 km de Chișinău, de capitala Republicii Moldova.

Mormântul și monumentul de granit dedicat memoriei a trei ostași români eroi care făceau parte din trupele solicitate de către Sfatul Țării în anul 1918 pentru a readuce ordinea și siguranța în Basarabia, într-o perioadă în care soldații ruși bolșevizați și bande de infractori inițiaseră numeroase acțiuni de jaf, crime, violuri, înspăimântând populația basarabeană, a ajuns printr-un artificiu în stil „Greceanîi”, în „proprietate privată”.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


În condițiile în care la începutul anului 1918 aproape toate localitățile din jurul Chișinăului erau vandalizate, supuse unor valuri de violențe, jafuri și siluiri din partea bandelor de soldați ruși bolșevizați, Sfatul Țării din Basarabia s-a văzut nevoit să solicite ajutorul României, cerând trupe militare care să readucă siguranța pe teritoriul Basarabiei.

Basarabia: Mormântul martirilor Unirii, împușcați de bolșevici, a ajuns în „proprietate privată”, Foto: captură video Facebook / Larisa Popovici
Basarabia: Mormântul martirilor Unirii, împușcați de bolșevici, a ajuns în „proprietate privată”, Foto: captură video Facebook / Larisa Popovici

Un alt motiv pentru care Sfatul Țării a recurs la această solicitare urgentă adresată României, era generat de faptul că ajunseseră în Basarabia anumite informații că la ordinul lui Lenin se constituise o grupare militară bolșevică specială, cu misiunea de a pune mâna pe visteria Republicii Democrate Moldovenești proaspăt constituită, cu doar un an în urmă, în 1917.

Ernest Broșteanu, general în Armata Română din Primul Război Mondial

La solicitarea Sfatului Țării din Basarabia, unitatea 43/59 de infanterie condusă de către generalul Ernest Broșteanu s-a pornit de la Iași spre Chișinău. Tocmai în acest loc de la marginea orășelului Vatra, unde a ajuns avangarda trupelor românești, au fost împușcați cei trei eroi ai armatei române îngropați aici, soldatul Mihalcea Niculae și încă doi eroi necunoscuți.

Mormântul martirilor Unirii, împușcați de bolșevici - eroii unității 43/59 condusă de către generalul Ernest Broșteanu
Mormântul martirilor Unirii, împușcați de bolșevici – eroii unității 43/59 condusă de către generalul Ernest Broșteanu

Aceștia sunt primii eroi români căzuți pentru Unirea cu Basarabia, chiar pe teritoriul Basarabiei, deci un loc cu o deosebită încărcătură simbolică pentru cauza unionismului românesc.

Basarabia: Mormântul martirilor Unirii, împușcați de bolșevici, a ajuns în „proprietate privată”, Foto: Larisa Popovici

Lăsat mult timp în paragină, cu o patină a timpului care reflectă vitregiile vremii și a lipsei de minimă întreținere și îngrijire, monumentul celor trei ostași români a fost descoperit cu câțiva ani în urmă de către activiștii unioniști, curățat și readus într-o stare cât de cât decentă.

Basarabia: Mormântul martirilor Unirii, împușcați de bolșevici, a ajuns în „proprietate privată”, Foto: Larisa Popovici
Basarabia: Mormântul martirilor Unirii, împușcați de bolșevici, a ajuns în „proprietate privată”, Foto: Larisa Popovici

Vizitele dese ale unioniștilor la monument sunt privite cu circumspecție de către proprietarii terenului.

Nota noastră: În presa din Republica Moldova se specifică faptul că proprietarii actuali ai terenului au inițiat un demers la Ministerul Culturii în vederea strămutării mormântului și a monumentului, sub pretextul că „vizitele la monument perturbează activitatea economică a întreprinderii”.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info