Celulele teroriste maghiare din județul Satu Mare care au pregătit masacrele antiromânești din Transilvania

Celulele teroriste maghiare din județul Satu Mare care au pregătit masacrele antiromânești din Transilvania

„Ubi solitudinem faciunt, pacem appelant ( Unde fac pustiu ei îl numesc pace), Tacitus, De vita et morbius Iulii Agricolae”


Cele mai puternice celule teroriste maghiare din Ardeal și în același timp cele mai bine organizate și finanțate, erau cele din județele apropiate de granița cu Ungaria: structuri teroriste maghiare funcționau cu mulți ani înainte de Dictatul de la Viena de la 30 august 1940, în Bihor, Maramureș și în Țara Oașului.

Când vorbim de crimele și masacrele horthyste din Transilvania, constatăm un modus operandi uimitor de similar cu cel sovietic din teritoriile ocupate din Basarabia și Bucovina de Nord: adică se observă o premeditare atentă a crimelor, având ca prioritate principală exterminarea elitelor culturale, spirituale, politice și militare românești.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Dacă la sovietici listele negre cu elitele românești ce trebuiau exterminate, fie împușcate pe loc, fie deportate în lagărele din estul îndepărtat al URSS, s-au alcătuit în mare parte pe baza documentelor ajunse „accidental” odată cu tezaurul României în Rusia țaristă, la horthyști s-a constituit o organizare pe bază de celule teroriste, care se reuneau în case conspirative și alcătuiau listele negre cu românii care trebuiau suprimați fizic cât mai curând posibil, fiind vorba în mare parte de preoți, primari, funcționari publici, doctori, avocați, jurnaliști, oameni de cultură, oameni care promovau valorile identitare românești, tradiții, obiceiuri, portul național românesc, etc

Potrivit directivelor și circularelor care erau răspândite în rândul horthyștilor și simpatizanților acestora din grupările paramilitare constituite pe teritoriul Transilvaniei, din Ardeal trebuia extirpată orice urmă identitară românească, începând cu limba română, cu orice scriere în limba română, cu tradițiile folclorice sau religioase ale românilor, și terminând cu metode de orice fel pentru împiedicarea … natalității românești.

Schema organizației teroriste maghiare descoperita in Ardeal

Maghiarizarea agresivă, îndocrinarea antiromânească și groaza răspândită în cadrul comunităților românești au creat și adevărate anomalii comportamentale în Ardealul de Nord, mai ales în rândul celor proaspăt maghiarizați sau a celor proveniți din familii mixte de români și maghiari:

  • Groza Vasile din Zalău, din tată român și mamă unguroaică, a rămas șef de birou în administrația horthystă, „deoarece, cu prilejul intrării trupelor maghiare în Zalău, a îmbrățișat ofițerii maghiari, spunându-le plângând: Bine că ați venit să ne dezrobiți
  • Vaida Gheorghe, din mamă unguroaică și căsătorit cu o unguroaică din Carei, oferă o declarație chiar mai stupefiantă: „toți românii ar trebui împușcați!
  • În speranța că va obține un post în noua administrație, fostul subprefect de Sălaj, dr. Socaciu Benedict din Dej, oferă în ziarul local o afirmație halucinantă: „administrația românească e mult inferioară administrației ungare, iar românii din Ardealul de nord ar trebui să fie fericiți că după o lungă anarhie de 23 de ani au ajuns sub o administrație civilizată”

Din dosarul SSI Nr. 37/1940 vol I, fila 10, aflăm că la Careii Mari,

  • „în gara Careii Mari s-a văzut un grup de 50-60 de români, preoți, învățători și țărani. Erau arestați și escortați la Debreczen”.
  • În Medieșul Aurit, Satu Mare, primarul român al comunei a fost împușcat
  • În Voevodul Mihai, Satu Mare„invalidul de război Stan, a fost crunt bătut”
  • În Vetiș, Satu Mare„Preotul Tohătan și învățătorul Târnoveanu au fost scoși din Biserică și schingiuiți în bătăi”
  • Biserica româno-unită, a fost somată să văruiască în alb icoanele și picturile din interiorul Bisericii, unde erau reprezentate culorile românești

Măsurile teroriste de maghiarizare forțată și violențele de o sălbăticie rar întâlnită în Europa, scoteau la iveală tot ce era mai rău, atât din populația maghiară cât și din cea românească din Ardeal, scoteau la iveală animalul din om. Atât din bruta horthystă pornită să ucidă, să violeze, să mutileze, cât și din populația nemaghiară care se vedea nevoită să lupte pentru supraviețuire.

„Teama de moarte violentă s-a perpetuat peste decenii la românii din acea parte a Ardealului și a rămas în mentalul colectiv imaginea cea mai de jos a umanității degradate: execuții în masă numai fiindcă ești român.”

„(…) La 17 septembrie 1941 „cu ocazia recensământului românii cu numele maghiarizate au fost trecuți ca având origine etnică maghiară”. În comuna Botiz, Satu Mare, din 3500 de locuitori doar 500 erau unguri, 300 evrei și 2700 români, dar autoritățile maghiare invadatoare au recunoscut români… doar 3!??

Toate bisericile ortodoxe românești din Maramureș și Țara Oașului au fost închise” (sursa: “Țara Oașului în memoria documentelor – volumul I”, 2017)

Pentru ca mai apoi aceleași biserici și mănăstiri să fie desacralizate, fiind transformate în depozite de muniții, de ceherestea și alte materiale de construcții, sau pentru provizii de front.

Adică fix în oglindă cu ceea ce făceau sovieticii cu bisericile și mănăstirile din Basarabia.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info