(FOTO) Hora Unirii la Bălți: 102 ani de la Prima Declarație de Unire de la Bălți, celebrați printr-un marș de amploare

Uitat pe nedrept atât de către administrațiile de la București, cât și de către cele de la Chișinău de-a lungul anilor, lăsat pradă rusificării și propagandei filosovietice, orașul Bălți a fost cândva un puternic pol al românismului, înainte de deportările și excuțiile în masă, dublate de colonizarea cu populație rusofonă. Anume tocmai aici, la Bălți, pe 3 martie 1918 se semna în cadrul Zemstvei ţinutului Bălţi, Prima Declarație de Unire a Basarabiei cu România.


HOTĂRÂM în numele ţinutului nostru Bălţi să ne unim din nou cu scumpa noastră ţară-mamă: România, voind să împărţim cu ea frăţeşte tot norocul şi nevoile noastre viitoare ca şi în vremurile Moldovei lui Ştefan cel Mare.„, scriau la 3 martie 1918 în Declarația de Unire, membrii din cadrul Zemstvei ţinutului Bălţi


Citește și: “Pe 7 Martie 2020, toți românii se adună la Bălți”, pentru a celebra cei 102 ani de la Prima declarație de Unire

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Sâmbătă, 7 martie 2020, la inițiativa Asociației Obștești “Asociația pentru Conservarea Patrimoniului Cultural” și susținută și către de Episcopia de Bălți a Mitropoliei Basarabiei, în fața statuii lui Ștefan cel Mare amplasată în fața primăriei din Bălți, a fost organizat un eveniment de celebrare a celor 102 ani de la Prima Declarație de Unire semnată la Bălți în data de 3 martie 1918.

Citește și: La 3 martie 1918 in orasul Bălţi a inceput Unirea Basarabiei cu România

După câteva scurte alocuțiuni, slujba religioasă și depunerea de flori la statuia lui Ștefan cel Mare, toți cei adunați, în jur de câteva sute de persoane, s-au deplasat către clădirea Zemstvei din Bălți, locul unde în urmă cu 102 ani se semnase prima declarație de Unire a Basarabiei cu România.

Spre drumul spre clădirea Zemstvei din Bălți s-a strigat energic „Unire, Unire!”, chiar și atunci când s-a trecut pe lângă tancul sovietic care sfida cu prezența sa intrarea spre un imens spațiu pietonal ce ducea către clădirea Zemstvei și Teatrul Național „Vasile Alecsandri”.

În fața clădiri Zemstvei, locul unde la 3 martie 1918 se transformase într-o sărbătoare improvizată după ce deputații au strigat în urale, “Trăiască Unirea şi România Mare” și au cântat “Pe-al nostru steag e scris Unire”, la 102 ani de la acel moment, o nouă sărbătoare românească a fost organizată lângă această clădire simbol pentru unionismul românesc.

Impulsionați și de cântecele unioniste ale unor artiști de muzică populară, lumea s-a prins în fața clădiri Zemstvei într-o horă uriașă, chipurile celor prinși în horă radiind de emoție și de fericire, de parcă ar fi avut loc o puternică descătușare de energii sufocate până atunci de către ceva, sau de către cineva. Emoția era puternică, se simțea în aer, se simțea pe chipul bătrânilor cu tricolorul în piept și cu ochii care băteau în lacrimi…

Galerie Foto:

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

Doar ghioceii sunt românești! 8 martie e marea victorie bolșevică, victoria celor care ne-au abatorizat elita culturală, politică și militară prin închisorile bolșevice!

Dum mart. 8 , 2020
Decenii întregi de îndoctrinare ideologică bolșevică, ne-au inoculat ideea că ziua de 8 martie este de când lumea pe meleagurile românești! Nimic mai greșit! Ziua de 8 martie, Ziua Internațională a femeii proletare, a femeii comuniste, a luptătoarei pentru “drepturi și politici sociale”, a femeii revoluționare, este vândută acum sub […]

Poate vă place și:

libris.ro