libris.ro
Categories: EvenimenteIASI

Ziua foștilor deținuți politici anticomuniști, comemorată la Iași lângă Biserica Metocul Maicilor de pe bulevardul Independenței

” Liga Studenţilor (LS IAȘI), alături de Societatea Studenților Teologi din Iași (SSTI) și Asociația Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR) – filiala Iași organizează luni, 9 martie, de la ora 12:00, comemorarea anuală a foștilor deținuți politici și luptători anticomuniști, la monumentul închinat acestora, lângă Biserica Metocul Maicilor de pe bulevardul Independenței.

Vă îndemnăm să aduceți candele (lumănări), flori sau coroane, pentru a fi depuse la monument.

La data de 9 martie, când Biserica face prăznuirea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, sunt comemorate victimele regimului comunist din România.

Prin Legea 247/2011, ziua de 9 martie a fost instituită drept Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989.

Biserica „Sf. Parascheva” – Metocul Maicilor a fost unul dintre locurile reprezentative ale rezistenței anticomuniste a studenților și elevilor ieșeni, acestea fiind adăpostiți și ajutați permanent în acei ani tulburi de preotul paroh Ioan Tatulea, fost deținut politic anticomunist la rândul său.

La manifestare vor fi prezenți foști deținuți politici care au supraviețuit regimului comunist și reprezentanți ai autorităților locale.

Liga Studenților se implică constant în conservarea și promovarea memoriei luptei foștilor deținuți politici și luptători anticomuniști, în special a studenților și elevilor care s-au opus instaurării și perpetuării regimului comunist în România.”, se arată în comunicatul publicat pe facebook de către Liga Studenţilor (LS IAȘI)

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

24 Iulie 1772 – Știați că Moldova și Țara Românească au cerut unirea lor încă din anul 1772?

24 iulie 1772 – Prima voce colectivă pentru Unirea și Independența Țărilor Române În vara…

3 ore ago

24 iulie 1849 – „Proiectul de pacificare” de la Seghedin – Prima apariție oficială a numelui „România” într-un document istoric

La confluența marilor frământări revoluționare ale anului 1848-1849, în mijlocul unei Europe zbuciumate de idealuri…

3 ore ago

24 Iulie 1849 – Armata maghiară condusă de Jozef Bem este înfrântă de moții lui Avram Iancu la Roșia Montană

La 24 iulie 1849 armata maghiară condusă de Jozef Bem este înfrântă la Roșia Montană.…

5 ore ago

23 Iulie 1859 – A apărut, la București, prima publicație a Armatei Române, “Observatorul militar, diariu, politicu și scientificu”

La 23 iulie 1859 avea loc nașterea presei militare românești: „Observatorul militar, diariu, politicu și…

23 de ore ago

21 Iulie 1551 – Ziua când ungurii, prin Ioan Sigismund Zapolya, cedează stăpânirea Transilvaniei lui Ferdinand de Habsburg

Evenimentul petrecut la 21 iulie 1551, când Isabella a Ungariei și fiul ei, Ioan Sigismund…

3 zile ago

20 Iulie 1896 – A apărut ziarul „Liga ortodoxă”, sub conducerea lui Alexandru Macedonski

Pe 1896 a apărut ziarul „Liga ortodoxă", sub conducerea lui Alexandru Macedonski. Ziarul „Liga Ortodoxă”,…

4 zile ago