La 13 martie 1921, Roman Ciorogariu este hirotonosit întru arhiereu de către mitropolitul Ardealului Nicolae Bălan


Roman (Romulus) Ciorogariu a fost un episcop român, membru de onoare al Academiei Române și deputat în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, organismul legislativ reprezentativ al „tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească”, cel care a adoptat hotărârea privind Unirea Transilvaniei cu România, la 1 decembrie 1918.

Între anii 1917-1919 contribuie la întreținerea unei atmosfere culturale și spirituale pro-românești în Bihor. Pentru acest lucru, el intră în atenția iredentiștilor unguri și este ridicat din propria casă de o patrulă de soldați secui și condamnat la moarte, însă reușește să scape nevătămat.


După emiterea decretului-lege nr. 3655 de către regele Ferdinand I și publicarea sa în Monitorul Oficial din 30 august 1920, se reînființează Episcopia Ortodoxă Română din Oradea.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

După asigurarea surselor de finanțare și obținerea avizului ministerului Cultelor și Artelor se trece la îndeplinirea formalităților de alegere, învestire și instalare a episcopului de Oradea în persoana arhimandritului Roman R. Ciorogariu, care este hirotonist întru arhiereu de către mitropolitul Ardealului Nicolae Bălan la 13 martie 1921. (sursa: “Țara Oașului în memoria documentelor – volumul I”, 2017)

„La alegerea mea de episcop, în anul 1920, din toate părțile am fost solicitat în scris și-n vorbă: Uncheașule! acum să iei pana și să scrii. Un academician din garda veche a „Tribunei” îmi cântă cântecul lui Gruia Novac: „Ca s-arăți la bătrânețe ce erai în tinerețe…” Chemarea aceasta la scris își avea tâlcul său”, scria Roman Ciorogariu în anul 1926 în cartea ZILE TRĂITE de Roman R. Cirogariu, episcopul Orăzii

Tot în 1921 a fost numit membru de onoare al Academiei Române.

Pentru că a fost singurul dintre demnitarii bisericești greco-catolici și ortodocși care nu a iscălit protestul plănuit de guvernul maghiar împotriva încorporării Transilvaniei în granițele României guvernul Tisza de la Budapesta a refuzat să recunoască alegera sa cu unanimitate în anul 1917 de către Adunarea Eparhială în funcția de vicar episcopesc la Oradea.

Când Roman Ciorogariu ajunsese în anul 1917 în fruntea conducerii Eparhiei de Oradea, cu toată opoziția guvernului de la Budapesta, a constatat că eparhia din Oradea nu mai avusese un episcop încă de la moartea lui Efrem Veniamin în 1695. Din funcția de vicar, contestată îndelung de către autoritățile ungurești, Roman Ciorogariu a luptat pentru reînființarea episcopiei de Oradea.

În 1923 militează pentru înființarea Academiei Teologice Ortodoxe orădene pe lângă prim-ministrul I. I. C. Brătianu, reușind în cele din urmă să pună bazele acesteia. În 6 decembrie 1924 inaugurează și Internatul Teologic.

Pentru activitatea și lupta sa în sprijinul românismului și ortodoxismului în zona de nord vest a României, Roman Ciorogariu a primit pe parcursul vieții sale mai multe distincții importante precum „Coroana României, Marea cruce cu cordon”, „Răsplata Muncii pentru Biserică, clasa I”, „Ferdinand I – în grad de mare ofițer”, „Cavaler al Însemnului Onorific pentru Merit”, Medalia Jubiliară „Carol I”, Comandor al „Vulturului Românesc” și „Steaua României”.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

Pentru asta voiau privatizarea sistemului de sănătate? Pacienții cu probleme respiratorii nu mai primesc consultații!

vin mart. 13 , 2020
Actualizare: „Nu am limitat sub nicio formă accesul persoanelor la serviciile medicale”, se arată într-un comunicat al rețelei de sănătate Regina Maria, publicat de către Ziarul Financiar „În această perioadă, toate clinicile şi spitalele Regina Maria rămân deschise pacienţilor. Am luat măsuri suplimentare de identificare şi control al riscului de […]

Poate vă place și:

libris.ro