Categories: Evenimente

Horia Pop, unul dintre puținii parlamentari care au luptat pentru România, a trecut la cele veşnice

În plină stare de urgență trebuie să vă mai dăm din păcate o veste tristă: unul dintre luptătorii pentru cauza românismului, pentru soarta românilor din Harghita și Covasna, Horia Pop, a trecut la cele veșnice, anunță părintele Mihai-Andrei Aldea.

Născut la 7 aprilie 1946, Bucureşti, Horia Pop a absolvit Facultatea de Energetică din cadrul Institutului Politehnic din Bucureşti, lucrând ca inginer și mai apoi în cadrul Ministerului Energiei Electrice. Ca parlamentar a activat în legislatura 1992-1996, din partea PUNR, formațiune politică în cadrul căreia îndeplinea funcșia de vicepreşedinte al filialei Braşov a PUNR, fiind de asemenea și şeful Departamentului de politică externă al PUNR.

“A trecut astăzi la cele veşnice un om extraordinar. A fost unul dintre rarii parlamentari care au luptat sau luptă pentru România. Este unul dintre luptătorii pentru înfiinţarea Episcopiei Harghitei şi Covasnei.

A luptat pentru drepturile Românilor din aceste două judeţe, pentru oprirea prigoanei maghiare asupra Românilor, pentru drepturile Românilor din Ungaria şi din alte ţări vecine, pentru refacerea multor biserici şi mânăstiri distruse în timpuri mai vechi sau mai noi.

Şi a mai luptat, mult şi cu durere, pentru unitatea Românilor, pentru refacerea României Mari şi pentru cultură, pentru citirea de cărţi (valoroase), începând cu cele de istorie. A ţinut piept cu demnitate şi diplomaţie, pe scena internaţională, atacurilor împotriva Românilor (şi mai ales celor dinspre Balta La Ton).

O discuţie cu el era o încântare rară, cultura vastă şi iscusinţa cuvântului împletindu-se armonios şi strălucitor. Horia Pop, dragul nostru luptător, îţi simţim lipsa şi ne rugăm pentru tine! Dumnezeu să te primească!”, a scris pe facebook părintele Mihai-Andrei Aldea


Galerie Foto:
[envira-gallery id=”108080″]

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

10 Iulie 1773 – Raportul împăratului Iosif al II-lea menționa că multe familii de români au emigrat în Moldova sau Țara Românească

Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…

11 ore ago

10 Iulie 1667 – document scris în limba maghiară veche care menționa că pe teritoriul Austriei de azi locuiau valahi

Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…

16 ore ago

10 Iulie 1466 – Încep lucrările la Mănăstirea Putna, ctitorie a lui Ştefan cel Mare

La 10 iulie 1466, au început lucrările de construcție la Mănăstirea Putna, una dintre cele…

21 de ore ago

9 Iulie 1907 – Era doar o femeie simplă, cu panglică-n păr. Dar era destul ca să cutremure frica imperiului

Incidentul petrecut la Brad, în 9 iulie 1907, în zi de târg, este o altă…

2 zile ago

9 Iulie 1910 – Prigonirea tricolorului românesc la Orăștie de către jandarmii unguri

Ceea ce s-a petrecut la Orăștie, în 9 iulie 1910, este un exemplu grăitor al…

2 zile ago