Curriculă şcolară controversată în Ungaria lui Orban: Horthy și Albert Wass la mare preț

În Ungaria lui Viktor Orban, „autorii antisemiti vor fi în curând lecturi obligatorii în școlile maghiare, iar cărțile de istorie vor fi rescrise pentru a promova mândria în rândul națiunii maghiare. Controversata nouă curriculă școlara a lui Viktor Orban atrage atenția”, scrie Deutsche Welle în ediția sa de limbă engleză.

Prin intermediul unui proiect legislativ controversat, care potrivit criticilor din opoziție va spori și mai mult puterea premierului Viktor Orban, în Ungaria este reformat sistemul de învățământ prin reintroducerea unor forme de propagandă agresivă, pe care învățământul maghiar le-a mai trăit doar până la jumătatea secolului trecut.

Când Orban împreună cu cabinetul său pregăteau noua curriculă şcolară națională pe la sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, nimeni nu și-ar fi închipuit că toate școlile din Ungaria vor fi acum închise, până la o nouă notificare. Pandemia de coronavirus a condus practic la stoparea sistemului de învățământ al Ungariei.


Obiectivele patriotice ale curriculei școlare sunt deosebit de clare în literatură și istorie. Studenții vor fi nevoiți să reînvețe să fie „mândri de trecutul înaintașilor lor”. Înfrângerile istorice din războiele națiunii trebuie să fie șterse din manuale de istorie și înlocuite cu portretizarea bătăliilor victorioase. Legendele și miturile maghiare trebuie prezentate ca fapte istorice.


Așa carevasăzică! În Ungaria trebuie toate înfrângerile șterse din istorie, sau dacă se poate transformate în victorii, iar „legendele și miturile maghiare trebuie prezentate ca fapte istorice”. Iar noi îl avem pe Lucian Boia, băgat la înaintare de către Humanitas, Liiceanu, Pleșu & comp.!??


Perioada istorică foarte controversată în timpul căreia Miklos Horthy a condus autoritar din 1920 până în 1944 este, de asemenea, prezentată într-o lumină pozitivă. Faptul că Horthy a aprobat legile anti-evreiești în 1920 și ulterior a devenit unul dintre aliații apropiați ai lui Adolf Hitler va fi „minimizat”, sau cum ar spune un limbă-iute din România, „demitizat”.


În vreme ce unii clasici maghiari sunt trecuți în noua curriculă şcolară pe plan secundar, sunt promovați în schimb autori controversați, cu înclinații și simpatii fasciste precum Jozsef Nyiro și Albert Wass, ale căror lucrări/opere sunt acum lecturi obligatorii. Nyiro a fost membru al partidului fascist Arrow Cross și un admirator al ministrului de propagandă nazist Joseph Goebbels. Wass era un antisemit și condamnat criminal de război. Guvernul partidului Fidesz al lui Orban promovează reabilitarea acestor autori de ani buni, ridicând noi monumente și denumind străzi cu numele acestora..

Glasul.info
Social Links
Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns