Curriculă şcolară controversată în Ungaria lui Orban: Horthy și Albert Wass la mare preț

În Ungaria lui Viktor Orban, “autorii antisemiti vor fi în curând lecturi obligatorii în școlile maghiare, iar cărțile de istorie vor fi rescrise pentru a promova mândria în rândul națiunii maghiare. Controversata nouă curriculă școlara a lui Viktor Orban atrage atenția”, scrie Deutsche Welle în ediția sa de limbă engleză.

Prin intermediul unui proiect legislativ controversat, care potrivit criticilor din opoziție va spori și mai mult puterea premierului Viktor Orban, în Ungaria este reformat sistemul de învățământ prin reintroducerea unor forme de propagandă agresivă, pe care învățământul maghiar le-a mai trăit doar până la jumătatea secolului trecut.

Când Orban împreună cu cabinetul său pregăteau noua curriculă şcolară națională pe la sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, nimeni nu și-ar fi închipuit că toate școlile din Ungaria vor fi acum închise, până la o nouă notificare. Pandemia de coronavirus a condus practic la stoparea sistemului de învățământ al Ungariei.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


apiland.ro

Obiectivele patriotice ale curriculei școlare sunt deosebit de clare în literatură și istorie. Studenții vor fi nevoiți să reînvețe să fie „mândri de trecutul înaintașilor lor”. Înfrângerile istorice din războiele națiunii trebuie să fie șterse din manuale de istorie și înlocuite cu portretizarea bătăliilor victorioase. Legendele și miturile maghiare trebuie prezentate ca fapte istorice.


Așa carevasăzică! În Ungaria trebuie toate înfrângerile șterse din istorie, sau dacă se poate transformate în victorii, iar “legendele și miturile maghiare trebuie prezentate ca fapte istorice”. Iar noi îl avem pe Lucian Boia, băgat la înaintare de către Humanitas, Liiceanu, Pleșu & comp.!??


Perioada istorică foarte controversată în timpul căreia Miklos Horthy a condus autoritar din 1920 până în 1944 este, de asemenea, prezentată într-o lumină pozitivă. Faptul că Horthy a aprobat legile anti-evreiești în 1920 și ulterior a devenit unul dintre aliații apropiați ai lui Adolf Hitler va fi “minimizat”, sau cum ar spune un limbă-iute din România, “demitizat”.


În vreme ce unii clasici maghiari sunt trecuți în noua curriculă şcolară pe plan secundar, sunt promovați în schimb autori controversați, cu înclinații și simpatii fasciste precum Jozsef Nyiro și Albert Wass, ale căror lucrări/opere sunt acum lecturi obligatorii. Nyiro a fost membru al partidului fascist Arrow Cross și un admirator al ministrului de propagandă nazist Joseph Goebbels. Wass era un antisemit și condamnat criminal de război. Guvernul partidului Fidesz al lui Orban promovează reabilitarea acestor autori de ani buni, ridicând noi monumente și denumind străzi cu numele acestora..

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Păcăleală de 1 Aprilie: Iohannis strică prietenia liberală, retrăgând decorația pentru Spitalul din Suceava

mie apr. 1 , 2020
Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 1 aprilie a.c., decretul privind retragerea decorației conferite Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. “Astfel, în temeiul prevederilor art. 94 lit. b) și ale art. 100 din Constituția României, republicată, precum și ale Legii nr. 29/2000 privind sistemul național de […]

Poate vă place și:

libris.ro