RSS

UN REGAL FĂRĂ EGAL!

Gala artelor, ediția …

"Majoritatea victimelor lui Bruk…

În ultima vreme au ap…

Vești alarmante: "Numărul compan…

“Dacă avem întreprinz…

(VIDEO) Diana Iovanovici-Șoșoacă…

Diana Iovanovici-Șoșo…

O româncă adevărată din Sibiu ia…

Când credeam că nu ma…

Marius Pașcan: "Se zvârcolesc în…

"Românii au ajuns să‐…

PROSTIE sau nesimțire? Klaus Ioh…

Sentinţa lui Horea, C…

De la marele român Mihai Eminesc…

Reacții din Transilva…

«
»
TwitterFacebookPinterest
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Minimizarea impactului COVID-19 asupra piețelor și a comerțului cu alimente

Print Friendly, PDF & Email

Declarație comună din partea QU Dongyu, Tedros Adhanom Ghebreyesus și Roberto Azevedo, directorii generali ai FAO, OMS și OMC


Milioane de oameni din întreaga lume depind de comerțul internațional pentru a-și asigura securitatea alimentară și mijloacele de trai.

Odată cu adoptarea unor măsuri care vizează stoparea accelerării pandemiei COVID-19, sunt necesare și măsuri de minimizare a efectelor potențiale asupra ofertei de alimente sau a consecințelelor neintenționate asupra comerțului mondial și securității alimentare.

Atunci când statele întreprind măsuri pentru a proteja sănătatea și bunăstarea cetățenilor lor, acestea ar trebui să se asigure că orice măsuri legate de comerț nu perturbă lanțul de aprovizionare cu alimente. Astfel de întreruperi, inclusiv împiedicarea circulației lucrătorilor din industria agricolă și alimentară precum și întârzierea la frontiere a containerelor alimentare, duc la deteriorarea mărfurilor perisabile şi la o creştere a risipei de alimente. Restricțiile privind comerțul cu alimente ar putea fi, de asemenea, legate de preocupări nejustificate privind siguranța alimentelor. Dacă un astfel de scenariu s-ar concretiza, acesta ar perturba lanțul de aprovizionare cu alimente, cu consecințe deosebit de pronunțate pentru populațiile cele mai vulnerabile.

Incertitudinea cu privire la disponibilitatea alimentelor poate provoca un val de restricții la export, creând o penurie pe piața mondială. Astfel de reacții pot modifica echilibrul dintre oferta alimentară și cerere, ducând la creșterea prețurilor și creșterea volatilității prețurilor. Am aflat din crizele anterioare că astfel de măsuri sunt deosebit de dăunătoare pentru statele cu venituri mici și cu deficit alimentar și pentru eforturile organizațiilor umanitare de a achiziționa alimente pentru cei care au nevoie disperată de acestea.

Trebuie să prevenim repetarea unor astfel de măsuri dăunătoare. Tocmai în astfel de perioade cooperarea internaţională este esenţială.

În mijlocul blocajelor impuse de COVID-19, trebuie depuse toate eforturile pentru a asigura un comerț cât mai liber, pentru a evita penuria alimentară.

De asemenea, este extrem de important să protejăm producătorii de alimente și lucrătorii implicați în procesarea și distribuția produselor alimentare, pentru a minimiza răspândirea bolii în acest sector și pentru a menține sistemele de aprovizionare cu alimente deschise. Consumatorii, în special cei mai vulnerabili, trebuie și în continuare să poată avea acces la alimente în raza reședinței lor, în condiții de siguranță.

De asemenea, trebuie să ne asigurăm că informațiile privind măsurile legate de comerțul cu alimente, capacitatea de producție, consumul și stocurile de produse alimentare, precum și prețurile la produsele alimentare, să fie accesibile tuturor în timp real. Acest lucru reduce incertitudinea și permite producătorilor, consumatorilor și comercianților să ia decizii în cunoștință de cauză. Mai presus de toate, aceasta ajută la minimizarea cumpărăturilor generate de panică și la acumularea nejustificată de alimente și alte mărfuri esențiale.

Acum este momentul să arătăm solidaritate, să acționăm în mod responsabil și să respectăm obiectivul nostru comun de a spori securitatea alimentară, siguranța alimentelor și a nutriției și de a spori bunăstarea generală a oamenilor din întreaga lume.

Trebuie să ne asigurăm că răspunsul nostru la COVID-19 nu creează, în mod involuntar, penurii nejustificate de produse esenţiale şi exacerbează foamea şi malnutriţia.

Susține GLASUL.info, presa independentă, susține adevărul Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
CONT EUR: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22
BANCA TRANSILVANIA
Pentru: Portalul Glasul.info


REVOLUT
IBAN: GB34REVO00997029036608
BIC: REVOGB21

PATREON
patreon.com/glasul


Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta


Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info