RSS
«
»
TwitterFacebookPinterest

Minimizarea impactului COVID-19 asupra piețelor și a comerțului cu alimente


Declarație comună din partea QU Dongyu, Tedros Adhanom Ghebreyesus și Roberto Azevedo, directorii generali ai FAO, OMS și OMC


Milioane de oameni din întreaga lume depind de comerțul internațional pentru a-și asigura securitatea alimentară și mijloacele de trai.

Odată cu adoptarea unor măsuri care vizează stoparea accelerării pandemiei COVID-19, sunt necesare și măsuri de minimizare a efectelor potențiale asupra ofertei de alimente sau a consecințelelor neintenționate asupra comerțului mondial și securității alimentare.

Atunci când statele întreprind măsuri pentru a proteja sănătatea și bunăstarea cetățenilor lor, acestea ar trebui să se asigure că orice măsuri legate de comerț nu perturbă lanțul de aprovizionare cu alimente. Astfel de întreruperi, inclusiv împiedicarea circulației lucrătorilor din industria agricolă și alimentară precum și întârzierea la frontiere a containerelor alimentare, duc la deteriorarea mărfurilor perisabile şi la o creştere a risipei de alimente. Restricțiile privind comerțul cu alimente ar putea fi, de asemenea, legate de preocupări nejustificate privind siguranța alimentelor. Dacă un astfel de scenariu s-ar concretiza, acesta ar perturba lanțul de aprovizionare cu alimente, cu consecințe deosebit de pronunțate pentru populațiile cele mai vulnerabile.

Incertitudinea cu privire la disponibilitatea alimentelor poate provoca un val de restricții la export, creând o penurie pe piața mondială. Astfel de reacții pot modifica echilibrul dintre oferta alimentară și cerere, ducând la creșterea prețurilor și creșterea volatilității prețurilor. Am aflat din crizele anterioare că astfel de măsuri sunt deosebit de dăunătoare pentru statele cu venituri mici și cu deficit alimentar și pentru eforturile organizațiilor umanitare de a achiziționa alimente pentru cei care au nevoie disperată de acestea.

Trebuie să prevenim repetarea unor astfel de măsuri dăunătoare. Tocmai în astfel de perioade cooperarea internaţională este esenţială.

În mijlocul blocajelor impuse de COVID-19, trebuie depuse toate eforturile pentru a asigura un comerț cât mai liber, pentru a evita penuria alimentară.

De asemenea, este extrem de important să protejăm producătorii de alimente și lucrătorii implicați în procesarea și distribuția produselor alimentare, pentru a minimiza răspândirea bolii în acest sector și pentru a menține sistemele de aprovizionare cu alimente deschise. Consumatorii, în special cei mai vulnerabili, trebuie și în continuare să poată avea acces la alimente în raza reședinței lor, în condiții de siguranță.

De asemenea, trebuie să ne asigurăm că informațiile privind măsurile legate de comerțul cu alimente, capacitatea de producție, consumul și stocurile de produse alimentare, precum și prețurile la produsele alimentare, să fie accesibile tuturor în timp real. Acest lucru reduce incertitudinea și permite producătorilor, consumatorilor și comercianților să ia decizii în cunoștință de cauză. Mai presus de toate, aceasta ajută la minimizarea cumpărăturilor generate de panică și la acumularea nejustificată de alimente și alte mărfuri esențiale.

apiland.ro

Acum este momentul să arătăm solidaritate, să acționăm în mod responsabil și să respectăm obiectivul nostru comun de a spori securitatea alimentară, siguranța alimentelor și a nutriției și de a spori bunăstarea generală a oamenilor din întreaga lume.

Trebuie să ne asigurăm că răspunsul nostru la COVID-19 nu creează, în mod involuntar, penurii nejustificate de produse esenţiale şi exacerbează foamea şi malnutriţia.Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info


[button-red url="https://glasul.info/donatii/" target="_self" position="center"]Donează pentru Glasul.info[/button-red]