libris.ro

12 mai 1970: Cinci decenii de la inundaţiile care au devastat peste 1.500 de localități din România

12 mai 1970: Cinci decenii de la inundaţiile care au devastat  peste 1.500 de localități din România

Inundaţiile din 12-15 mai 1970 au fost unele dintre cele mai grave înregistrate vreodată în țara noastră, fiind devastate de ape mai mult de 1.500 de localități din România. Cele mai mari pagube au fost înregistrate însă în județul Satu Mare. 

Pe parcursul a trei luni consecutive, din mai până în luna iulie, zeci de persoane și-au pierdut viața, iar zeci de mii de familii și-au văzut agoniseala de-o viață sub ape, animalele din gospodării înecate și duse de viiturile năprasnice care păreau pentru o parte disperată a populației că sunt trimise tocmai din iad.

12 mai 1970: 50 de ani de la inundaţiile care au devastat peste 1.500 de localități din România, Foto: Fototeca online a comunismului românesc, photo #E549, 1/1970
Vizita lui Nicolae Ceaușescu în Satu Mare la două zile după inundații, Foto: Fototeca online a comunismului românesc, photo #E549, 1/1970

Pentru multe familii din România, acea perioadă a anului 1970 semăna cu sfârșitul lumii. Autoritățile comuniste s-au văzut depășite de situație, cu toate că încercau din greu să mobilizeze forțe și resurse din toată țăra pentru a gestiona o catastrofă naturală cu care nu se mai confruntaseră niciodată până la acel moment.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Inundațiile din Moldova din mai 1970, Foto: www.comunismulinromania.ro

Dar cele mai grave situații s-au înregistrat în județul Satu Mare, acolo unde a fost efectiv nevoie de elicoptere pentru a salva viața unor locuitori surprinși de viituri și refugiați de acoperișurile caselor sau ale altor anexe din gospodării.

„Inundaţiile din anul 1970 au afectat şi judeţul Sălaj. Astfel, în 13 mai 1970, pe râul Someş, la staţia hidrometrică Răstoci, s-a inregistrat nivelul maxim istoric de 1123 cm, debitul corespunzător nivelului fiind de cca 28 ori mai mare decât cel multianual, inundaţii catastrofale înregistrându-se pe râurile Someş, Crasna, Zalău, Sălaj, Apa Sărată, Almaş, Agrij si Barcău, fiind afectate cca 100 localităţi, 2600 gospodării, 130 obiective socialeconomice, 230 km căi de comunicaţii, 80 poduri, podeţe distruse, 22000 ha teren agricol.”, scria pe 12 mai 2010 ing.Gorgan Dumitru, directorul Sistemului de Gospodărire a apelor Sălaj, când se împlineau 40 de ani de la inundaţiile din 1970

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info