Categories: Antiromanism

A existat o vreme când antiromânii își pierdeau cetățenia română dacă acționau împotriva României

Se împlinesc 95 de ani de la moartea fostului primar al municipiului Iași din perioada 1914-1916,  omul politic și juristul român George G. Mârzescu. La 12 mai 1926 se stingea unul dintre cei mai apreciați politicieni ai vremii, după cum ne relata Ion Gh. Duca:

 „singura personalitate populară din acele vremuri deoarece, în calitate de primar al Iașului (27 aprilie 1914 – 14 decembrie 1916) și de șef al organizației liberale locale, a făcut eforturi deosebite pentru încartiruirea refugiaților și aprovizionarea populației”, spunea Ion Gh. Duca despre ieșeanul George G. Mârzescu

George G. Mârzescu își căpătase o anumită popularitate, mai ales printre românii proveniți din țările din jurul României, pentru faptul că acesta a fost inițiatorul Legii privind dobândirea și pierderea naționalității române (24 februarie 1924). În lunga sa carieră politică, George G. Mârzescu a mai ocupat funcțiile de ministru de interne între 29 noiembrie 1918–12 septembrie 1919, respectiv de deputat (n.r. 1907 și 1912).

Citește și: Retragerea cetățeniei românești pentru cei care au trădat interesele românești în Basarabia și Bucovina de Nord

Prin legea Mârzescu, se putea așadar atât dobândirea, cât și pierderea naționalității române. Și sunt din păcate o grămadă de cazuri, mai ales în anii tulburi de după 1940, când Monitorul Oficial al României este plin de asemenea decrete de stat prin care unor cetățeni care au acționat împotriva intereselor României, li s-a retras cetățenia română.

Spre exemplu, la data de 20 aprilie 1943, in Monitorul Oficial al Romaniei, erau publicate doua decizii de retragere a “nationalitatii” romane pentru doi astfel de tradatori ai intereselor romanesti in Basarabia.

La 20 aprilie 1943, in Monitorul Oficial al Romaniei, erau publicate doua decizii de retragere a nationalitatii romane pentru doi astfel de tradatori ai interselor romanesti in Basarabia.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

Ateliere de vară la o parohie din Târgu Jiu care nu are încă finalizate lucrările la exterior și interior!

Deși nu sunt finalizate încă lucrările la exterior și interior, parohia Sfântul Mare Mucenic MINA,…

6 ore ago

4 Iulie 1848 – Românii din Munții Apuseni încep să se înarmeze, sub conducerea lui Avram Iancu

Ziua de 4 iulie 1848, acest moment marchează începutul unei etape esențiale în Revoluția Română…

2 zile ago

3 Iulie 1910 – Român amendat de unguri pentru că pe harnașamentul calului erau prezente cele trei culori ale tricolorului românesc

Unul dintre paradoxurile antiromânismului din Ardealul teorizat de administrația maghiară în perioada dualismului austro-ungar este…

2 zile ago

2 Iulie – T𝐫𝐞𝐜𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐢𝐧 𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞 𝐢̂𝐧 𝐯𝐞𝐬̦𝐧𝐢𝐜𝐢𝐞 𝐚 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨d Ștefan cel Mare, manifestare organizată de Muzeul Judeţean “Ştefan cel Mare” din Vaslui

"„𝐄𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚̆ 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐧𝐨𝐬̦𝐭𝐢𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨𝐝, 𝐒̦𝐭𝐞𝐟𝐚𝐧 𝐜𝐞𝐥 𝐌𝐚𝐫𝐞!” Miercuri, 2 iulie 2025, începând cu ora 10:00,…

3 zile ago