Vasile Lechințan: „Marile beneficii aduse Ungariei de Tratatul de la Trianon”

Istoricul român Vasile Lechințan a enumerat chiar pe 4 iunie a.c., la 100 de ani de la semnarea tratatului semnat la 4 iunie 1920, marile beneficii aduse Ungariei de Tratatul de la Trianon: „ungurii au obţinut la Trianon cel mai mare beneficiu: formarea/recunoaşterea unui stat naţional al lor, independent şi suveran, numit Ungaria, stabilit chiar în graniţele lui etnice fireşti”.

„Se împlinesc astăzi 100 de ani de la semnarea, în marele palat de la Trianon, a Tratatului de pace dintre puterile mari ale Europei şi ale lumii şi Ungaria, ţară care a tot tergiversat semnarea tratatului, sperând să obţină teritorii ale fostului regat de odinioară ungar, trăind într-o mitologie istorică arhaică şi neţinâd cont de marile aspiraţii moderne ale popoarelor de a se constitui în ţări naţiune, pe baza dreptului naţionalităţilor.

Dar, totuşi, ungurii au obţinut la Trianon cel mai mare beneficiu: formarea/recunoaşterea unui stat naţional al lor, independent şi suveran, numit Ungaria, stabilit chiar în graniţele lui etnice fireşti.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Se ştie că regatul Ungariei a fost dezintegrat în perioada 1526 (după batălia de la Mohacs) -1541 şi astfel stat ungar n-a mai existat până la 1918-1920. Uniunea forţată a Transilvaniei cu Ungaria de la 1848-1849 n-a fost recunoscută de români şi de împăratul Austriei şi pentru acest artificiu a curs mult sânge.

În perioada dualistă austro-ungară 1867-1918 nu se poate spune de un stat independent numit Ungaria, deoarece nu avea drept de politică externă proprie şi nici de armată proprie, fiind în acest sens o colonie imperială austriacă. Aşadar, prin Tratatul de la Trianon, Ungariei i se recunoaşte statalitatea şi ţara ungurilor în graniţe fireşti şi nu artificiale, gonflabile pe seama altor popoare.

De acum Ungaria, ca stat naţional şi independent, degrevat de potopul uriaş de probleme pe care le avea, în timpul dualismului, cu naţionalităţile, cu românii, croaţii, slovacii, sârbii, slovenii, cehii, ucrainenii, putea să se concentreze asupra problemelor proprii, de instaurare a unui regim modern democratic, de creare a cadrelor necesare dezvoltării Ştiinţei şi Culturii proprii, de acces la prosperitate şi modernizare.

Dacă ţinem cont de ceea ce a zis reprezentantul Ungariei la Conferinţa de Pace de la Paris în prima jumătate a anului 1920, contele Apponyi, care a încercat (în mod penibil) “să dovedească liderilor lumii că el reprezenta o națiune civilizată, pe când națiunile din fostul Imperiu austro-ungar care și-au revendicat autodeterminarea ar fi inferioare și nedemne de proiecția care o propunea Vestul” (cf. istoricul Vasile Puşcaş), atunci reiese încă un beneficiu uriaş adus Ungariei de Tratatul de la Trianon, acela de a se fi eliberat de problemele extrem de numeroase avute, zi de zi, cu nişte “naţiuni inferioare” din cuprinsul graniţelor ei.

Astfel că în loc ca statul ungar să se ocupe de progresul şi civilizaţia naţiunii ungare, ar fi avut pe cap şi aceste “naţiuni inferioare” pe care Ministerul de Interne Regal ungar din timpul dualismului le urmărea şi le persecuta continuu pentru pretenţiile lor, desigur,”tot “inferioare”, de a-şi menţine limba, datinile, viaţa naţională, identitatea.

Sunt pline documentele de arhivă, ziarele de epocă, de asemenea arestări, persecuţii, hărţuirea sistematică a intelectalilor, bătăi aplicate de jandarmii maghiari românilor, slovacilor şi altor popoare sus-amintite pentru diferite pricini. Presa română le arăta lumii ca nedreptăţi, presa maghiară şi secuiască le consemna cu satisfacţie că este bine şi corect apărat statul ungar, dar ambele genuri de presă consemnează abuzul.

Ar trebui ca măcar acum, la Centenar Trianon, să se înceapă editarea unui corpus de documente în mai multe volume pe această temă. Din aceste nedreptăţi flagrante făcute naţiunilor din Ungaria dualistă reiese indirect un alt beneficiu uriaş al Ungariei din Tratatul de la Trianon, si anume că, nemaiavând ocazia de a asupri pe faţă popoarele, ca în perioada dualistă, statul ungar a câştigat o mare onoare şi demnitate în ochii Europei şi ai lumii.

În timpul dualismului, Ungaria era dezavuată de numeroase personalităţi culturale şi politice ale marilor civilizaţii, ale Franţei, Angliei, Italiei etc., până şi nordicul Bjørnstjerne Bjørnson, scriitor norvegian, laureat al Premiului Nobel în 1903, a sărit în apărarea românilor asupriţi de Ungaria dualistă, şi exemplele sunt numeroase.

E drept că astăzi Ungaria pierde mult din respectul Europei prin cantonarea în nerecunoaşterea, cu stridenţă, a dreptăţii Tratatului de la Trianon, care i-a adus, de fapt, atâtea beneficii reale.

Bine ar fi ca de acum înainte să fie spulberate în Ungaria toate penibilele furii/isterii contra Trianonului, toate şovinismele împrăştiate cu “generozitate” maximă înspre ţările succesoare, profanându-se în mod primitiv idealul de frăţietate şi armonioasă înţelegere şi colaborare, toată orbirea cu mituri istorice revanşarde, mituri care sunt repudiate din start, pe bună dreptate, de români, slovaci, croaţi, sârbi sloveni şi chiar de naţiunile mari ale Europei şi ale lumii, deci fluturarea lor este complet inutilă.”, a scris pe facebook istoricul Vasile Lechințan

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

Herr Iohannis, patriot de carton ce eşti, jos labele de pe istoria neamului românesc! Rauss!

Dum iun. 7 , 2020
Deputatul PSD Răzvan Rotaru îi solicită public preşedintelui Iohannis să nu întineze istoria poporului român şi să nu încerce să falsifice evenimentele prin care România şi-a recăpătat şi a fost recunoscută internaţional integralitatea teritorială, în urma semnării Tratatului de la Trianon. „Herr Klaus, nu încercaţi să ştergeţi cu buretele istoria […]

Poate vă place și:

libris.ro