RSS
«
»
TwitterFacebookPinterest

Sfințirea steagurilor și ansamblului reabilitat al Eroului Național Avram Iancu de la Carei. Marcarea Centenarului Tratatului Trianon

Pe 4 iunie 2020, a fost sfințit ansamblul monumental Avram Iancu din Carei după terminarea lucrărilor de reabilitare din urma proiectelor  aprobate de Consiliului Local Carei. În cadrul acestui eveniment a avut loc și sărbătorirea Centenarului Tratatului de la Trianon.

Contrar anunțurilor meteo de vreme total nefavorabilă, pe tot parcursul evenimentului soarele a strălucit deasupra participanților.Cele două catarge  din spatele ansamblului monumental au fost înlocuite cu altele noi datorită faptului că erau deteriorate. Steagurile noi au fost sfințite de un sobor de preoți atât ortodocși cât și greco-catolici români așa cum se cade iar ridicarea lor pe catarg a avut loc în acordurile Imnului Național.

Precucernicii părinți Gheorghe Sorian, Viorel Danciu, Iulian Palas și Ovidiu Marița au oficiat serviciul religios și au pomenit eroii neamului românesc. Ilie Ciută, în calitate de organizator, a trimis invitații tuturor colegilor săi consilieri dar și primarului și viceprimarului. Din cei 18 consilieri a participat doar doamna consilier ALDE, Lavinia Szulak.

Au participat  la manifestare asociații culturale românești din satele Marna Nouă, Lucăceni, Horea, Scărișoara, Ianculești dar și din țară. Deosebit de onorantă prezența Societății cultural patriotice Avram Iancu atât prin conducerea Consiliului Național, președinte Tiberiu Groza cât și a filialelor Beiuș, Oradea, Baia Mare și Cluj Napoca, a asociației Tempora, a Asociației rezerviștilor militari din Satu-Mare.

Consilierul local Ciută Ilie și Tiberiu Groza, municipiul Carei, județul Satu Mare, 4 iunie 2020

Consilierul Ciută a prezentat etapele realizării acestui proiect, de la inițiere și până la finalizare, mulțumind Consiliului Local pentru aprobarea acestei lucrări și în mod special constructorului Ciprian NISTEA  care  ,,a îndrăznit,,  să execute tot ce ține de reabilitare.

Au rostit alocuțiuni, Tiberiu Groza, președintele Societății Avram Iancu care a oferit o Diplomă de Merit consilierului Ciută, general(r) Bartoș președinte la filiala Oradea, Ioan Sima, președinte filiala Cluj, Ioan Tuhuțiu, președinte la filiala Baia Mare, Ianc Viorel președinte la filiala Beiuș, col(r) dr.Ioan Tutula, prof.Ivan Ilarie de la filiala Cluj.

Ianc Viorel președinte la filiala Asociatiei Avram Iancu Beiuș
 general(r) Bartoș președinte la filiala Asociatiei Avram Iancu Oradea
 general(r) Bartoș președinte la filiala Asociatiei Avram Iancu Oradea

Despre Centenarul Tratatului de la Trianon a vorbit ing.Daniela Ciută din partea Asociației ASTRA Despărțământul Carei.

Artista Angela Muntean
Artista Angela Muntean

Momentele cultural artistice au fost asigurate de către Marcel Ursan cu poezia ,,Nu vă jucați cu moții și de către tinerele talente  Aida Negrea din Scărișoara, Angela Muntean de la Asociația Pensionarilor Satu-Mare și Alexandra Brădău din Beiuș.

Au depus coroane de flori Societatea Avram Iancu consiliul național, filiala Carei și Beiuș precum și Asociațiile reunite ale românilor din Carei și împrejurimi.

Catargele noi nu au fost cuprinse în proiect așa că partea financiară a fost asigurată de către Asociația Tempora Satu Mare și consilierul Ilie Ciută iar steagurile au fost donate de către organizația Camarazii din Timișoara și Cluj Napoca.

Ilie Ciută a adus mulțumiri și sponsorilor care au contribuit alături de Consiliul Local Carei la buna desfășurare a lucrărilor de reabilitare: Societatea Ianculești SRL, societatea Înfrățirea, SBS Transport, ASTRA Despărțământul Carei, societatea Gramineea SRL.

apiland.ro

Manifestarea a beneficiat de sprijinul Poliției Locale  și Municipale care au fost prezente pe tot parcursul evenimentului.

Atmosfera pașnică și plină de  încărcătură emoțională din cadrul manifestări dovedește că la Carei, pe granița de nord-vest, locuitorii știu să se respecte unii pe alții iar problemele care apar  nu sunt generate de oamenii de rând de diferite naționalități ci de liderii politici.

Preluare Buletin de Carei


Galerie Foto:

[envira-gallery id=”110788″]


Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info


[button-red url="https://glasul.info/donatii/" target="_self" position="center"]Donează pentru Glasul.info[/button-red]