Tributul de sânge al Lucăceniului,un sat românesc din județul Satu Mare

La câțiva pași de Arhanghelul Mihail pictat pe biserica din Lucăceni, județul Satu Mare, am ascultat o cutremurătoare istorisire a momentelor groaznice pe care le-au trăit românii în toamna anului 1940, atunci când maghiarii din Berveni au năvălit asupra satului jefuind, bătând și chiar omorând. O femeie bătrână din Lucăceni care s-a împotrivit jefuitorilor veniți din Berveni a sfârșit ucisă sub o ploaie de lovituri, inclusiv de secure…

Tributul de sânge al Lucăceniului,un sat românesc din județul Satu Mare
Lucăceni, județul Satu Mare

Neizbutind să convingă autoritățile din Berveni (n.a. localitate învecinată cu populație maghiară) să-i gonească și să-i scoată pe românii din Lucăceni din casele lor, cei trei emisari ai lui Horthy trimiși la Berveni se întorc în Ungaria, provocând furia celui devenit „regent” al statului ungar. Nervos, Horthy trimite un tren cu câteva vagoane cu soldați maghiari la Lucăceni pentru a încuraja populația maghiară din Berveni să purceadă la izgonirea românilor lucăceneni, promițându-le că tot ceea ce vor putea jefui din gospodăriile românilor, animale, alimente, cereale sau alte lucruri, vor rămâne în posesia lor.

Lucăceni, județul Satu Mare

Astăzi, acea linie ferată pare părăsită, neutilizată de multă vreme, însă amintirea bătrânilor este încă vie, ei amintindu-și și acum cu groază soldații maghiari coborâți din trenurile care aduceau teroarea la Lucăceni.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net
Lucăceni, județul Satu Mare

M-am rugat sub această pictură a Arhanghelului Mihail ca asemenea lucruri să nu se mai repete niciodată în țara noastră. Din păcate în ultimii 30 de ani statul român a dat atâtea semne de slăbiciune, de lașitate și chiar de trădare împotriva poporului român, încât tare mi-e teamă ca asemenea grozăvii s-ar putea repeta. Mântuiește Doamne poporul tău și apără moștenirea sa.


Galerie Foto

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

Ştefan cel Mare şi Sfânt - 516 ani de nemurire!

joi iul. 2 , 2020
Ştefan cel Mare şi Sfânt (1433 – 2 iulie 1504) 516 ani de la trecerea sa în Veşnicie… Intrat definitiv în conştiinţa neamului românesc, Domnitorul Ştefan cel Mare, cea mai legendară figură a istoriei Moldovei, prin înaltele sale trăsături de vajnic apărător al hotarelor ţării şi a Credinţei strămoşeşti, dovedite […]

Poate vă place și:

libris.ro