Tributul de sânge al Lucăceniului,un sat românesc din județul Satu Mare

La câțiva pași de Arhanghelul Mihail pictat pe biserica din Lucăceni, județul Satu Mare, am ascultat o cutremurătoare istorisire a momentelor groaznice pe care le-au trăit românii în toamna anului 1940, atunci când maghiarii din Berveni au năvălit asupra satului jefuind, bătând și chiar omorând. O femeie bătrână din Lucăceni care s-a împotrivit jefuitorilor veniți din Berveni a sfârșit ucisă sub o ploaie de lovituri, inclusiv de secure…

Tributul de sânge al Lucăceniului,un sat românesc din județul Satu Mare
Lucăceni, județul Satu Mare

Neizbutind să convingă autoritățile din Berveni (n.a. localitate învecinată cu populație maghiară) să-i gonească și să-i scoată pe românii din Lucăceni din casele lor, cei trei emisari ai lui Horthy trimiși la Berveni se întorc în Ungaria, provocând furia celui devenit „regent” al statului ungar. Nervos, Horthy trimite un tren cu câteva vagoane cu soldați maghiari la Lucăceni pentru a încuraja populația maghiară din Berveni să purceadă la izgonirea românilor lucăceneni, promițându-le că tot ceea ce vor putea jefui din gospodăriile românilor, animale, alimente, cereale sau alte lucruri, vor rămâne în posesia lor.

Lucăceni, județul Satu Mare

Astăzi, acea linie ferată pare părăsită, neutilizată de multă vreme, însă amintirea bătrânilor este încă vie, ei amintindu-și și acum cu groază soldații maghiari coborâți din trenurile care aduceau teroarea la Lucăceni.

Lucăceni, județul Satu Mare

M-am rugat sub această pictură a Arhanghelului Mihail ca asemenea lucruri să nu se mai repete niciodată în țara noastră. Din păcate în ultimii 30 de ani statul român a dat atâtea semne de slăbiciune, de lașitate și chiar de trădare împotriva poporului român, încât tare mi-e teamă ca asemenea grozăvii s-ar putea repeta. Mântuiește Doamne poporul tău și apără moștenirea sa.


Galerie Foto

[envira-gallery id=”110987″]
Glasul.info
Social Links
Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns