libris.ro

O enigmă a istoriei: Horthy, născut în România?

O mărturie cutremurătoare a unui refugiat român după Dictatul de la Viena din 30 august 1940 dezvăluie o informație cu adevărat surprinzătoare: Miklós Horthy, amiralul și regentul Ungariei, n-a fost altceva decât un slovac maghiarizat, pe numele său adevărat de Horáček.

Informația, aflată pentru prima dată în timpul Școlii de Vară Carei în anul 2019 de la domnul Gheorghe Cadar, născut în anul 1926 și locuitor al satului Lucăceni până în 1940 când românii au fost scoși din casele lor de către horthyști, este confirmată și de către istoricul militar Mircea Dogaru într-un articol publicat în culturaromana.ro:

„Miklos Horthy (numele real Horacek, individul fiind slovac ungurizat, ca si Kossuth) s-a proclamat „intaiul fascist al Europei”„, a scris istoricul Mircea Dogaru.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Curriculă şcolară controversată în Ungaria lui Orban: Horthy și Albert Wass la mare preț
Curriculă şcolară controversată în Ungaria lui Orban: Horthy și Albert Wass la mare preț

Potrivit mărturiilor domnului Gheorghe Cadar, Miklos Horthy (n.r. alias Nicolae Horáček sau Nicolae Horthy), era din Baia Mare, de unde fugise încă de la o vârstă fragedă clandestin în Ungaria și îmbrățișase cariera militară sub o altă identitate decât cea cu care se născuse în România.

Încă din copilărie, Miklos Horthy nu se înțelegea bine cu ceilalți copii români, nutrind o ură și un șovinism fără margini la adresa românilor. Dictatul de la Viena nu a făcut decât să-i ofere pretextul pentru a pune în practică tot ceea ce gândise la adresa românilor încă din copilărie.

La 17 martie 1934, prin Acordurile de la Roma, Italia și Austria recunoșteau și susțineau pretențiile revizioniste ale Ungariei
Nicolae Horthy, regent al Ungariei

“Mărturii ale unui supraviețuitor al românilor expulzați în urma Dictatului de la Viena din 1940. Gheorghe Cadar s-a născut în anul 1926 și a locuit în Lucăceni în 1940 când au fost scoși din casele lor. După expulzare a ajuns la Baia Sprie și apoi la Șișești. A lucrat la o prăvălie unde l-a întâlnit pe fratele amiralului fără flotă, Horty Miklos, cel care a ordonat alungarea românilor din casele lor și masacrele din satele românești. Fratele lui Horty Miklos a afirmat că numele lor de familie este Haracek și că familia lui nu a fost de acord cu expulzarea românilor din casele lor. Interviul cu Gheorghe Cadar a fost înregistrat de participanții la Școala de Vară din Carei , de Nord-Vest TV Satu Mare și de corespondentul Informația Zilei Satu Mare și Glasul.Info din Iași.”, a scris Buletin de Carei pe facebook

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info