Visul unei nopți de vară: “O școală profesională unde tinerii din Mogoșești să poată învăța meserie”

Într-o comună ieșeană cu peste 5000 de locuitori, un cetățean septuagenar, VULPE Costache, se zbate de ani buni cu o idee la care pur și simplu nu vrea nici în ruptul capului să renunțe. El vrea să construiască o școală profesională unde tinerii din Mogoșești să poată învăța meserie, pe modelul vechilor școli de arte și meserii cu care se laudă și generația sa: din școala noastră de tractoriști au ajuns mari doctori, inclusiv unul în neurochirurgie.

În urmă cu ceva ani, domnul Vulpe Costache și-a luat inima în dinți și a început să lucreze la un proiect extrem de ambițios: să construiască în viitor chiar acolo la el la Mogoșești, o școală profesională din care să iasă noi generații de meseriași în România, o categorie care cam tinde în ultima vreme în țara noastră să fie pe cale de dispariție.

Ne-a spus că a trimis un memoriu la Ministerul Dezvoltării (n.r. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Locuințelor (MDLPL)) legat de planul său de a accesa fonduri europene pentru proiectul său prin care intenționează să construiască o școală profesională la Mogoșești, un memoriu la care a primit un aviz /răspuns pozitiv.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


apiland.ro

Dintr-o servietă care probabil a văzut multe la viața ei, domnul Vulpe Costache a scos un top uriaș de hârtii, cu răspunsul unor instituții la care a apelat, schițe tehnice despre viitoare construcție, în care fiecare atelier și fiecare spațiu își are destinația sa în viitorul proiect pe care domnul Vulpe speră din tot să se materializeze: dacă autoritățile nu se implică deloc, sunt dispus ca acest proiect să-l finalizez din fondurile proprii, pe banii mei.

Atelierul lui Vulpe Costache, Mogoșești, jud. Iași

Ne-a invitat pe acasă pe la el, să-i vedem atelierul și să-i cunoaștem familia. Într-un atelier mic, dar foarte aglomerat, erau îngrămădite de la strunguri, bancuri cu menghine, până la o mică forjă: cam tot ce găseai pe vremuri într-un atelier de la un liceu tehnic sau de la o școală profesională. Nici clasicele aparate de măsură analogice de pe vremuri nu lipseau din atelierul domnului Vulpe Costache: de la șublere, micrometre, comparatoare, până la un tester analogic pentru mașini.

Foarte entuziasmat de răspunsul pozitiv primit de la Ministerul Dezvoltării, domnul Vulpe se interesează deja să găsească o firmă de consultanță specializată pe obținerea de fonduri europene pentru a-și vedea visul concretizat cât mai repede. Ne-a spus că e păcat să se piardă atâția tineri degeaba, să le treacă vremea fără ca ei să aibă un rost pe lume. Aceștia trebuie dimpotrivă, să învețe o meserie, să devină utili societății.

Vulpe Cosctahe, imagine din tinerețe

La o masă din curtea sa, domnul Vulpe ne-a adus pe lângă câteva cărți tehnice foarte vechi, unele de pe la 1942, și un teanc de poze pe care ni le prezenta cu nostalgie dar și cu un soi de mândrie nedisimulată pentru acele vremuri în care tânăr fiind, încă mai învăța între ale meseriei, trăgând cu ochiul la cei din jurul său, la muncitorii cu experiență, și acumulând niște cunoștințe pe care la rândul său acum vrea să le împărtășească și celor tineri:

“Vreau să rămână ceva și după mine, așa cum a rămas și după cei care m-au învățat pe mine”, ne-a mărturisit domnul Vulpe Costache.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

În Țara Noastră trebuie să trăiască doar autohtonii și prietenii lor!

mar iul. 28 , 2020
“SCRISOARE DESCHISĂ Dragi concetãțeni,Țara noastrã, Dacia, este Țara Noastrã!Cultura care s-a dezvoltat pe acest teritoriu de-a lungul zecilor, sutelor și miilor de ani este cultura noastrã transmisã prin limba noastrã, aici, în Țara Noastrã. Toți noii sosiți pe teritoriul nostru dacic, indiferent de condițiile în care au ajuns la noi […]

Poate vă place și:

libris.ro