Categories: Antiromanism

12 septembrie 1940: La Baia Mare au fost spânzurați 14 români, iar canonicul Breban a fost arestat

Ziua de 12 septembrie 1940 a fost una fatidică pentru românii din Transilvania de Nord ocupată de către horthyști. Prin tot Ardealul de Nord horthyștii au pus în practică o serie de crime monstruoase la adresa populației românești, parte dintr-un amplu și foarte agresiv program de epurare etnică a Transilvaniei de “elemente nemaghiare”.

Dacă la Satu Mare s-au operat numeroase arestări de către poliția și jandarmii maghiari, printre care s-au numărat și avocații Zaciu și Derșidan, la sate jandarmeria a introdus sistemul bătăilor. Peste tot se simțea în aer o teroare feroce. În locul liceului reformat funcționa comisia pentru primirea denunțurilor.

Românii erau arestați fără cercetări prealabile. Profesorul Herman a fost arestat și purtat în lanțuri. Cosma Ion, croitor, a fost arestat și bătut. Doi soldați unguri au intrat în Biserica unită și au murdărit Evanghelia. Preotul a fost amenințat și forțat să plece din țară.

La Vetiș, o localitate din județul Satu Mare, preotul Tohătan și învățătorul Târnoveanu au fost scoși din biserică și schingiuți în bătăi.

În Valea lui Mihai, invalidul de război Stan a fost crunt bătut. În Medieșul Aurit primarul comunei a fost împușcat.

În gara Carei (n.r. pe atunci Careii Marei) a putut fi văzut un grup de 50-60 de români, preoți, învățători și țărani. Erau arestați și escortați către Debrecen.

La 12 septembrie 1940, la Baia Mare au fost spânzurați 14 români, iar canonicul Breban a fost arestat. Tot pe 12 septembrie 1940, la Cluj, adoua zi după intrarea trupelor ungare au început arestările. Au fost arestați în total 1630 de români, dintre care 45 au fost internați în diverse spitale. De pe 18 Septembrie până pe 24 Septembrie s-au făcut zilnic percheziții pe la casele românilor.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

Mihai Viteazu trece de la 13 iulie 1601 prin Satu Mare cu 8000 de mercenari aflaţi sub comanda sa, după care îşi stabileşte tabăra pentru popas pe câmpia Moftinu Mic

La începutul lunii iulie 1601, Mihai Viteazu îşi schimbă tabăra militară de la Debreţin, trece…

22 de ore ago

12 iulie 1907 – Jandarmii unguri sfârtecă rochia domnișoarei Sofia Cercel pentru că avea în cusătură cele trei culori românești

Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…

2 zile ago

10 Iulie 1773 – Raportul împăratului Iosif al II-lea menționa că multe familii de români au emigrat în Moldova sau Țara Românească

Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…

3 zile ago

10 Iulie 1667 – document scris în limba maghiară veche care menționa că pe teritoriul Austriei de azi locuiau valahi

Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…

4 zile ago

10 Iulie 1466 – Încep lucrările la Mănăstirea Putna, ctitorie a lui Ştefan cel Mare

La 10 iulie 1466, au început lucrările de construcție la Mănăstirea Putna, una dintre cele…

4 zile ago