Categories: Republica Moldova

Campania „100.000 de cărţi pentru Basarabia” continuă în raionul Glodeni

„Joi, 19 noiembrie, deputatul Constantin Codreanu, preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, a întreprins o vizită de lucru în raionul Glodeni din Republica Moldova, raion înfrăţit cu judeţul Bistriţa-Năsăud din România.

Parlamentarul a avut o întrevedere cu Ion Cojocari, preşedintele Consiliului Raional Glodeni, ulterior deplasându-se în comuna Hâjdieni. Aici, s-a întâlnit cu Radion Palii, primarul localităţii, şi Mariana Costraş, directoarea grădiniţei „Porumbiţa”, una dintre instituţiile de educaţie timpurie din raion care a beneficiat de sprijin financiar din partea României (680.000 de lei moldoveneşti).

Deputatul Codreanu a transmis, cu titlu de donaţie, un lot de carte românească Gimnaziului Hâjdieni, unde a discutat cu Daniela Grama, directoarea unităţii de învăţământ, Ana Stelea, directoare djunctă şi consilieră locală, precum şi cu Marina Zbârciog, bibliotecară şi consilieră locală.Preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării şi-a continuat vizita de lucru în satul Cobani, unde a avut o întâlnire cu Ion Pluta, primarul localităţii.

În acest context, deputatul Codreanu a înaintat spre discuţie şi ideea materializării a două proiecte de o însemnătate deosebită – ridicarea unui bust al domnitorului Mihai Viteazul în faţa primăriei din comuna Cobani (cu sprijinul Euroregiunii Prut-Siret-Nistru) şi instalarea unei plăci comemorative dedicate Unirii Principatelor Române de la 1600.Parlamentarul a avut, de asemenea, o întrevedere cu Lilia Stârcea, directoarea grădiniţei din localitate.

În cadrul dialogului a fost abordat subiectul fondurilor alocate de către România respectivei instituţii de învăţământ preşcolar – 1.200.000 de lei moldoveneşti investiţi în renovarea blocului sanitar, schimbarea ferestrelor clădirii şi înlocuirea acoperişului.Cu acest prilej, Constantin Codreanu a vizitat şi Biblioteca Publică din Cobani, transmiţând, prin intermediul Vioricăi Toacă, bibliotecară, o donaţie de carte românească.

Ulterior, deputatul s-a deplasat în comuna Viişoara din raionul Glodeni, unde s-a întâlnit cu Bogdan Cătălin, primar al localităţii. Preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării a transmis, cu titlu de donaţie, un lot de carte românească şi Bibliotecii Publice Viişoara, donaţie primită de către bibliotecara Angela Gorodenco.

Parlamentarul şi-a încheiat vizita de lucru în teritoriu la grădiniţa „Andrieş” din localitate, în compania Tatianei Gorodenco, directoare a unităţii de învăţământ. Grădiniţa face parte, de asemenea, din instituţiile raionului ce s-au bucurat de susţinerea financiară a României (400.000 de lei moldoveneşti).

Donaţiile de carte românească din campania „100.000 de cărţi pentru Basarabia” iniţiată de Constantin Codreanu, susţinută de edituri româneşti de pe ambele maluri ale Prutului, este menită să contribuie la reducerea deficitului acut de carte românească în bibliotecile săteşti din Republica Moldova.”, se arată în comunicatul de presă al deputatului Constantin Codreanu

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment
Share
Published by
Glasul.info

Recent Posts

1 Mai 1359 – Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

După o lungă perioadă conflictuală cu regatul Ungariei, care făcea presiuni chiar mai mari decât…

o zi ago

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

2 zile ago

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

3 zile ago

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui…

4 zile ago

Fenomenul Seghedin, la fel de cutremurător ca Fenomenul Pitești

În conștiința colectivă recentă a poporului român, Fenomenul Pitești are o mai mare rezonanță decât…

5 zile ago

27 Aprilie 1956 –  Ana Pauker a susținut cu tărie că trebuie să se elibereze pașapoarte tuturor persoanelor care vor să plece în Israel

Din Stenogramele ședintelor Biroului Politic al Secretariatului Comitetului Central al PMR (n.r. Partidul Muncitoresc Român),…

5 zile ago