Campania „100.000 de cărţi pentru Basarabia” continuă în raionul Glodeni

„Joi, 19 noiembrie, deputatul Constantin Codreanu, preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, a întreprins o vizită de lucru în raionul Glodeni din Republica Moldova, raion înfrăţit cu judeţul Bistriţa-Năsăud din România.

Parlamentarul a avut o întrevedere cu Ion Cojocari, preşedintele Consiliului Raional Glodeni, ulterior deplasându-se în comuna Hâjdieni. Aici, s-a întâlnit cu Radion Palii, primarul localităţii, şi Mariana Costraş, directoarea grădiniţei „Porumbiţa”, una dintre instituţiile de educaţie timpurie din raion care a beneficiat de sprijin financiar din partea României (680.000 de lei moldoveneşti).

Deputatul Codreanu a transmis, cu titlu de donaţie, un lot de carte românească Gimnaziului Hâjdieni, unde a discutat cu Daniela Grama, directoarea unităţii de învăţământ, Ana Stelea, directoare djunctă şi consilieră locală, precum şi cu Marina Zbârciog, bibliotecară şi consilieră locală.Preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării şi-a continuat vizita de lucru în satul Cobani, unde a avut o întâlnire cu Ion Pluta, primarul localităţii.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

În acest context, deputatul Codreanu a înaintat spre discuţie şi ideea materializării a două proiecte de o însemnătate deosebită – ridicarea unui bust al domnitorului Mihai Viteazul în faţa primăriei din comuna Cobani (cu sprijinul Euroregiunii Prut-Siret-Nistru) şi instalarea unei plăci comemorative dedicate Unirii Principatelor Române de la 1600.Parlamentarul a avut, de asemenea, o întrevedere cu Lilia Stârcea, directoarea grădiniţei din localitate.

În cadrul dialogului a fost abordat subiectul fondurilor alocate de către România respectivei instituţii de învăţământ preşcolar – 1.200.000 de lei moldoveneşti investiţi în renovarea blocului sanitar, schimbarea ferestrelor clădirii şi înlocuirea acoperişului.Cu acest prilej, Constantin Codreanu a vizitat şi Biblioteca Publică din Cobani, transmiţând, prin intermediul Vioricăi Toacă, bibliotecară, o donaţie de carte românească.

Ulterior, deputatul s-a deplasat în comuna Viişoara din raionul Glodeni, unde s-a întâlnit cu Bogdan Cătălin, primar al localităţii. Preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării a transmis, cu titlu de donaţie, un lot de carte românească şi Bibliotecii Publice Viişoara, donaţie primită de către bibliotecara Angela Gorodenco.

Parlamentarul şi-a încheiat vizita de lucru în teritoriu la grădiniţa „Andrieş” din localitate, în compania Tatianei Gorodenco, directoare a unităţii de învăţământ. Grădiniţa face parte, de asemenea, din instituţiile raionului ce s-au bucurat de susţinerea financiară a României (400.000 de lei moldoveneşti).

Donaţiile de carte românească din campania „100.000 de cărţi pentru Basarabia” iniţiată de Constantin Codreanu, susţinută de edituri româneşti de pe ambele maluri ale Prutului, este menită să contribuie la reducerea deficitului acut de carte românească în bibliotecile săteşti din Republica Moldova.”, se arată în comunicatul de presă al deputatului Constantin Codreanu

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

Naționalismul e dragoste

Dum nov. 22 , 2020
”Eliberează-te! Alege naționalismul” În zilele noastre, dragostea pentru propria națiune este privită ca fiind înapoiată și se vrea depășită de noile idealuri ale globalismului. În toate articolele presei consacrate și în discursul politic, naționalismul este înfățișat ca fiind ceva periculos care trebuie înmormântat în trecut și care implică ură față […]

Poate vă place și:

libris.ro