RSS
«
»
TwitterFacebookPinterest

Campania „100.000 de cărţi pentru Basarabia” continuă în raionul Glodeni

“Joi, 19 noiembrie, deputatul Constantin Codreanu, preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, a întreprins o vizită de lucru în raionul Glodeni din Republica Moldova, raion înfrăţit cu judeţul Bistriţa-Năsăud din România.

Parlamentarul a avut o întrevedere cu Ion Cojocari, preşedintele Consiliului Raional Glodeni, ulterior deplasându-se în comuna Hâjdieni. Aici, s-a întâlnit cu Radion Palii, primarul localităţii, şi Mariana Costraş, directoarea grădiniţei „Porumbiţa”, una dintre instituţiile de educaţie timpurie din raion care a beneficiat de sprijin financiar din partea României (680.000 de lei moldoveneşti).

apiland.ro

Deputatul Codreanu a transmis, cu titlu de donaţie, un lot de carte românească Gimnaziului Hâjdieni, unde a discutat cu Daniela Grama, directoarea unităţii de învăţământ, Ana Stelea, directoare djunctă şi consilieră locală, precum şi cu Marina Zbârciog, bibliotecară şi consilieră locală.Preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării şi-a continuat vizita de lucru în satul Cobani, unde a avut o întâlnire cu Ion Pluta, primarul localităţii.

În acest context, deputatul Codreanu a înaintat spre discuţie şi ideea materializării a două proiecte de o însemnătate deosebită – ridicarea unui bust al domnitorului Mihai Viteazul în faţa primăriei din comuna Cobani (cu sprijinul Euroregiunii Prut-Siret-Nistru) şi instalarea unei plăci comemorative dedicate Unirii Principatelor Române de la 1600.Parlamentarul a avut, de asemenea, o întrevedere cu Lilia Stârcea, directoarea grădiniţei din localitate.

În cadrul dialogului a fost abordat subiectul fondurilor alocate de către România respectivei instituţii de învăţământ preşcolar – 1.200.000 de lei moldoveneşti investiţi în renovarea blocului sanitar, schimbarea ferestrelor clădirii şi înlocuirea acoperişului.Cu acest prilej, Constantin Codreanu a vizitat şi Biblioteca Publică din Cobani, transmiţând, prin intermediul Vioricăi Toacă, bibliotecară, o donaţie de carte românească.

Ulterior, deputatul s-a deplasat în comuna Viişoara din raionul Glodeni, unde s-a întâlnit cu Bogdan Cătălin, primar al localităţii. Preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării a transmis, cu titlu de donaţie, un lot de carte românească şi Bibliotecii Publice Viişoara, donaţie primită de către bibliotecara Angela Gorodenco.

Parlamentarul şi-a încheiat vizita de lucru în teritoriu la grădiniţa „Andrieş” din localitate, în compania Tatianei Gorodenco, directoare a unităţii de învăţământ. Grădiniţa face parte, de asemenea, din instituţiile raionului ce s-au bucurat de susţinerea financiară a României (400.000 de lei moldoveneşti).

Donaţiile de carte românească din campania „100.000 de cărţi pentru Basarabia” iniţiată de Constantin Codreanu, susţinută de edituri româneşti de pe ambele maluri ale Prutului, este menită să contribuie la reducerea deficitului acut de carte românească în bibliotecile săteşti din Republica Moldova.”, se arată în comunicatul de presă al deputatului Constantin CodreanuContinutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info


[button-red url="https://glasul.info/donatii/" target="_self" position="center"]Donează pentru Glasul.info[/button-red]