AUR trage un semnal de alarmă: Limba română în Ucraina, pe cale de dispariție

Partidul AUR a luat act de noua dispoziție emisă de autoritățile ucrainene privind anularea statutului de limbă regională al limbii române. Măsura anunțată de Administrația Regională de Stat Cernăuți afectează identitatea comunității românești din Ucraina, populație autohtonă care locuiește în mod tradițional în regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa, supusă unui proces agresiv de asimilare, cu scopul de a schimba componența etnică a populației în aceste regiuni.

Ucraina încalcă sistematic drepturile sutelor de mii de români din interiorul granițelor sale, iar autoritățile de la București dau dovadă de o pasivitate care fie denotă ignoranță, fie existența unor înțelegeri ascunse cu Kievul. Sunt state care au pus piciorul în prag și care și-au apărat etnicii aflați pe teritoriul Ucrainei, condiționând susținerea pentru integrarea europeană de respectarea drepturilor minorităților naționale. Președintele Klaus Iohannis și Ministerul Afacerilor Externe au ales, în schimb, să tacă, sau să se manifeste timid în apărarea comunităților românești din Ucraina”, a declarat George Simion, copreședinte AUR.

AUR atrage atenția că dispoziția Administrației Regionale de Stat Cernăuți nu corespunde prevederilor Constituției și angajamentelor internaționale ale Ucrainei și solicită autorităților de la București intervenția de urgență pe cale politică și diplomatică pentru menținerea statutului de limbă regională al limbii române.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


În același timp, AUR va apăra drepturile legitime ale românilor din Ucraina și îi va sprijini pe aceștia în demersurile lor constituționale, consfințite de Carta Europeană a Drepturilor Omului și de tratatele internaționale.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info