Dispar licee românești la Satu Mare

Două licee românești dispar din rețeau școlară a municipiului Satu Mare din anul școlar 2021-2022. Este vorba despre liceul Unio Traian Vuia și liceul Elisa Zamfirescu. Motivul oficial? Scăderea numărului de elevi la cele două unități și creșterea cheltuielilor ce nu mai pot fi suportate de la bugetul local.

Cele două unități școlare vor fi absorbite de către liceele Ion I.C.Brătianu respectiv Constantin Brâncuși. Numărul elevilor din Satu Mare scade doar la secțiile cu predare în limba română. Scăderea e chiar drastică dacă luăm în considerare că vorbim de comasarea a 2 licee nu a 2 clase de elevi.

,,Această fuziune se impune datorită faptului că în ultimi ani la cele două unităţi de învăţământ numărul de elevi a scăzut considerabil iar cheltuielile privind funcţionarea depăşesc considerabil bugetul alocat conform costului standard şi cel alocat din veniturile proprii ale municipiului Satu Mare,, se specifică în Raportul de specialitate atașat  proiectului inițiat de primarul Kereskényi Gábor.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


apiland.ro

La ședința ordinară a CL Satu Mare din data de 22 decembrie 2020 a fost  inițiat un proiect de hotărâre privind aprobarea  noii rețele școlare  pentru anul de învățământ 2021-2022.

Toate detaliile se găsesc pe pagina oficială a Primăriei Satu Mare.

Este mai mult decât interesant faptul că doar numărul elevilor români scade considerabil la Satu Mare. La fel  se procedează și în mediul rural unde școlile românești au fost închise pe rupte iar cele ale minoritarilor au avut voie să funcționeze și cu număr  redus de elevi.  În satele românești de moți din zona Carei toate școlile au fost  închise iar cea din satul Ianculești chiar demolată. Copiii românilor sunt nevoiți să facă naveta chiar de la grădiniță.

Tot pe pagina oficială a Primăriei Satu Mare apar rezultatele la concursurile pentru posturile vacante din creșele din subordinea primăriei unde cei care nu cunosc limba maghiară nu au nicio șansă.

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Ciută Daniela

Inginer, jurnalist, președinte ASTRA Carei

Lasă un răspuns

Next Post

Mircea Platon: „Deșcolarizarea României. Scopurile, cârtițele și arhitecții reformei învățământului românesc”

vin ian. 8 , 2021
Reforma continuă a școlii din România s-a făcut și se face în numele „educației centrate pe elev”. Auzind lozinca, ai putea crede că școala nouă, reformată, ia elevul în brațe și îl alintă maternel, hrănindu-l la sânul ei cu cele mai sănătoase și nutritive materii, informează R3Media. De fapt, nu educația e […]

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
libris.ro