22 Martie 1919: Preotul Mihai Popovici din Leheceni (comitatul Bihor), după raportul protopopului, a fost străpuns mortal de către soldații maghiari

Potrivit Raportului Consistoriului plenar eparhial român Oradea Mare despre atrocitățile soldaților maghiari săvârșite împotriva preoților români, se constată o sălbăticie cruntă din partea bolșevicilor maghiari la adresa clerului românesc din Transilvania, imediat după începutul anului 1919.

Redăm câteva pasaje din acest raport, în care sunt trecute crimele care au înfiorat populația românească din Transilvania și mai cu seamă reprezentanții clerului și familiile acestora, care se simțeau permanent într-un pericol de moarte, o perioadă denumită de contemporanii vremii ca fiind „Teroarea Roșie”:

„De la începutul anului curent, 1919, locuitorii români ai acestui comitat trăiesc într-o teroare fără pereche, proclamată de trupele noului regim maghiar. Icoana ce ne-o reprzintă satele, este cea mai tristă. Protopopi, preoți și învățători s-au refugiat și de luni de zile satele stau fără conducători. (…)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Protopopul Alexandru Munteanu din Tileagd, terorizat în mai multe rânduri de soldați maghiari, în ziua 4/16 a.c. (n.r. 1919) și-a scăpat viața prin fugă, urmărit fiind de gloanțele soldaților. Casa a fost total devastată. De atunci nu s-a mai întors la oficiul său ci pribegește.

Protopopul Adrian Deseanu din Vașcău, pe la începutul lui martie, a fost deținut, scos din pat bolnav, și târât la Oradea, unde petrece și acum internat (n.r. arestat/închis).

Furia soldaților maghiari s-a deslănțuit cu toată puterea asupra preoților și învățătorilor, îndeosebi în partea estică a comitatului Bihor, pe unde trece linia demarcațională. N-au fost cruțați nici preoții din celelalte părți. Preotul Ștefan Domocoș din Bratca a scăpat cu fuga dinaintea morții. Casa și avutul i-au fost nimicite. Din decmbrie pribegește.

Preotul Vasile Bodor, din Săcal, la 23 ianuarie, întorcându-se de la serviciul divin, a fost atacat de un soldat maghiar, împuns cu baioneta și grav rănit.

Preotul Mihai Popovici din Leheceni (comitatul Bihor), după raportul protopopului, a fost străpuns mortal de către soldați maghiari” ( Arh Statului Arad, fond Roman Ciorogariu)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

Diana IOVANOVICI-ŞOŞOACĂ: „15 martie – doliu sau sărbătoare națională? De ce nu avem zile libere și de Ziua lipovenilor, bulgarilor, armenilor, machidonilor, turco-tatarilor și tuturor celorlalte minorități reprezentate în Parlamentul României?”

mar mart. 23 , 2021
La 15 Martie 1848, parlamentul Ungariei a votat „unirea” cu Ardealul (n.a. anexarea Ardealului). Era semnalul dat unor crime de o amploare și de o sălbaticie nemaiîntâlnite împotriva românilor. Pentru România, aceasta zi ar trebui declarată zi de doliu național pentru zecile de mii de nevinovați care au fost uciși […]
Diana IOVANOVICI-ŞOŞOACĂ: „15 martie – doliu sau sărbătoare națională? De ce nu avem zile libere și de Ziua lipovenilor, bulgarilor, armenilor, machidonilor, turco-tatarilor și tuturor celorlalte minorități reprezentate în Parlamentul României?”

Poate vă place și:

libris.ro