Categories: Antiromanism

22 Martie 1919: Preotul Mihai Popovici din Leheceni (comitatul Bihor), după raportul protopopului, a fost străpuns mortal de către soldații maghiari

Potrivit Raportului Consistoriului plenar eparhial român Oradea Mare despre atrocitățile soldaților maghiari săvârșite împotriva preoților români, se constată o sălbăticie cruntă din partea bolșevicilor maghiari la adresa clerului românesc din Transilvania, imediat după începutul anului 1919.

Redăm câteva pasaje din acest raport, în care sunt trecute crimele care au înfiorat populația românească din Transilvania și mai cu seamă reprezentanții clerului și familiile acestora, care se simțeau permanent într-un pericol de moarte, o perioadă denumită de contemporanii vremii ca fiind „Teroarea Roșie”:

„De la începutul anului curent, 1919, locuitorii români ai acestui comitat trăiesc într-o teroare fără pereche, proclamată de trupele noului regim maghiar. Icoana ce ne-o reprzintă satele, este cea mai tristă. Protopopi, preoți și învățători s-au refugiat și de luni de zile satele stau fără conducători. (…)

Protopopul Alexandru Munteanu din Tileagd, terorizat în mai multe rânduri de soldați maghiari, în ziua 4/16 a.c. (n.r. 1919) și-a scăpat viața prin fugă, urmărit fiind de gloanțele soldaților. Casa a fost total devastată. De atunci nu s-a mai întors la oficiul său ci pribegește.

Protopopul Adrian Deseanu din Vașcău, pe la începutul lui martie, a fost deținut, scos din pat bolnav, și târât la Oradea, unde petrece și acum internat (n.r. arestat/închis).

Furia soldaților maghiari s-a deslănțuit cu toată puterea asupra preoților și învățătorilor, îndeosebi în partea estică a comitatului Bihor, pe unde trece linia demarcațională. N-au fost cruțați nici preoții din celelalte părți. Preotul Ștefan Domocoș din Bratca a scăpat cu fuga dinaintea morții. Casa și avutul i-au fost nimicite. Din decmbrie pribegește.

Preotul Vasile Bodor, din Săcal, la 23 ianuarie, întorcându-se de la serviciul divin, a fost atacat de un soldat maghiar, împuns cu baioneta și grav rănit.

Preotul Mihai Popovici din Leheceni (comitatul Bihor), după raportul protopopului, a fost străpuns mortal de către soldați maghiari” ( Arh Statului Arad, fond Roman Ciorogariu)

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

2 Mai 1864 – Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de stat!

2 Mai 1864 - Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de…

2 zile ago

Un istoric bulgar susține restaurarea Monumentului Eroilor Români de la Smârdan

Presa locală bulgară din Vidin relatează faptul că un istoric local sugerează ca Monumentul Eroilor…

2 zile ago

1 Mai 1359 – Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

După o lungă perioadă conflictuală cu regatul Ungariei, care făcea presiuni chiar mai mari decât…

3 zile ago

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

4 zile ago

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

5 zile ago

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui…

6 zile ago