La 24 martie 1919 directorul Sovietului Maghiar decide arestarea liderilor culturali și spirituali ai românilor din comitatul Bihor

Print Friendly, PDF & Email

La 24 Martie 1919 directorul Sovietului Maghiar a internat (închis) – între alții- pe prezidentul consistorului Roman R. Ciorogariu, asesor referentul Gheorghe Tulbure, pe protoprezbiterul Orăzii Mari Andrei Horvath, al Vașcăului, Adrian P. Deseanu și secretarul consistorului Dr. Aurelian Magier. Cei internați sunt controlați zilnic în casele lor și la primărie.

“În noaptea acelei zile a intrat la consistor comisia directorului cu puterea armată, de a ținut perchezițiile în localul prezidial și în birouri, ducând cu sine cheile de la casele Wertheimiane și instituind o strajă de 5 soldați la consistor.

În ziua următoare a fost dus numerarul de 84.000 de coroane din case, iar efectele lăsate în case, însă cheile duse la directoriu.

Casa consistorială din strada domnească și cea din strada Capucinilor constrânsă pentru comunizare. Ca o consecință a separării bisericii de stat, salariul vicarului-prezident sistat la oficul de dare.” (Arh. Statului Arad, fond Ciorogariu)

Susține GLASUL.info, presa independentă, susține adevărul Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
CONT EUR: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22
BANCA TRANSILVANIA
Pentru: Portalul Glasul.info


REVOLUT
IBAN: GB34REVO00997029036608
BIC: REVOGB21

PATREON
patreon.com/glasul


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info