libris.ro

12 Aprilie 1945: Participanții la Mișcarea Tineretului Progresist hotărăsc crearea unei organizații unitare, intitulată Tineretul Progresist din România

12 Aprilie 1945: Participanții la Mișcarea Tineretului Progresist hotărăsc crearea unei organizații unitare, intitulată Tineretul Progresist din România

Presați încă de la începutul anului 1945 de către comisarii sovietici, așa zișii ideologi ai Partidului Comunist Român erau disperați să atragă tineret către organizațiile comuniste, însă prin denumirea directă a acestora, orizontul dezvoltării acestora era unul destul de îngust, împiedicând o mare parte din tineret să adere în Uniunea Tineretului Comunist sau în Organizaţia Tineretului Comunist.

Astfel că s-au gândit că pentru cei mai naivi dintre tineri, niște paravane organizatorice din care să dispară orice referire la comunism, ar putea totuși să atragă un număr mai mare, în special de studenți și de elevi aflați în ani terminali.

Uniunea Tineretului Comunist (UTC) s-a reactivat după 23 august 1944, aflânduse sub protecţia Armatei Roşii, a autorităţilor şi a unui Partid Comunist din ce în ce mai puternic, primul secretar general fiind Nicolae Ceauşescu. Asemeni Partidului Comunist, UTC a urmat politica recomandată de Lenin, căutând să se asocieze cu alte grupări de tineret pentru a obţine sprijin de masă. Astfel, au fost create unele organizaţii în jurul 2 UTC, respectiv: Frontul Unic al Tineretului Muncitoresc, Frontul Naţional Democrat al Tineretului şi Mişcarea Tineretului Progresist din România.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


În anul 1945 a fost înfiinţată organizaţia Tineretul Progresist. Pentru a da credibilitate noii organizaţii, UTC s-a autodizolvat oficial în iunie 1945. Programul Tineretului Progresist promitea promovarea intereselor generale ale tineretului, făcând doar referiri nesemnificative la principiile comuniste, activiştii fiind instruiţi să-şi disimuleze activitatea politică în spatele unor acţiuni culturale, sportive sau sindicale. În august 1946 a fost înfiinţată Federaţia Naţională a Tineretului Democrat din România (FNTDR), după modelul Federaţiei Mondiale a Tineretului Democrat (FMTD), create în octombrie 1945 de Uniunea Sovietică, special pentru a prelua o parte din funcţiile KIM.” ( Sursa: arhivelenationale.ro)

Din noua organizație intitulată Tineretul Progresist din România au făcut parte comuniștii, „tineretul plugăresc”, social-democrații, țărăniști tineri din anumite facțiuni, liberalii lui Gheorghe Tătărescu. Programul organizației era inițial unul care viza interesele majore ale tineretului, făcând rareori aluzii subtile la socialism, umanism, și se evita până la maxim menționarea directă a ideilor comuniste.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info